Hlavní obsah

Novela zavádí čtyři nové silniční značky

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nová silniční vyhláška zavádí čtyři zcela nové značky Truckpark, Silniční kaple, Jízda cyklistů v protisměru, Pohyblivý most a začátek a konec obce v jazyce národností menšiny. Důvodem je podle ministra dopravy Petra Bendla potřeba sladit české dopravní značení se směrnicemi Evropské unie.

Článek

„Nemyslím, že teď přibudou v České republice jako houby po dešti dvojjazyčné cedule, na nichž bude název obce uveden i v jazyce národnostní menšiny, která v ní žije. Zejména obce u hranic s Polskem nás ale o tuto možnost opakovaně žádaly a my jsme jim vyhověli,“ vysvětluje ministr dopravy.

S novou vyhláškou by také měly definitivně odpadnout obavy strážníků i obecních úřadů, že měřením rychlosti projíždějících vozidel porušují zákon. Loni na podzim přijatá novela zákona o provozu na pozemních komunikacích totiž stanovila, že strážníci mohou rychlost měřit pouze na úsecích určených Policií ČR a vyznačených dopravními značkami Měření rychlosti a Konec měření rychlosti.

Jak mají tyto značky oficiálně vypadat, dosud úředně stanoveno nebylo. „Náš názor je, že obavy strážníků jsou zbytečné. Zákon přece jasně popisuje způsob měření. Přesto jsme do nové vyhlášky zařadili také grafickou podobu značek Měření rychlosti a Konec měření rychlosti,“ informoval Bendl.

Zimní výbava povinná do konce března

Na úsecích označených značkou Zimní výbava musejí nyní řidiči v období od 1. listopadu do 30. dubna povinně používat zimní pneumatiky. Podle nové vyhlášky  to bude propříště povinné jen do 31. března.

Tato vyhláška ministerstva dopravy (MD) č. 91/2009 vyjde ve sbírce zákonů 6. dubna a nabude účinnosti 21. dubna. Již toho dne si tedy řidiči budou moci přezout zimní gumy na letní, aniž by v úsecích se značkou Zimní výbava riskovali pokutu.

Na otázku Práva, proč se MD rozhodlo přikročit k takové úpravě, Bendl odpověděl: „Přiměly nás k tomu zejména četné stížnosti silničních dopravců, že když v závěru zimy jedou do jižní Evropy, musejí mít jejich kamióny při průjezdu českými dálnicemi zimní pneumatiky, které pak v teplých jižních krajích úplně zničí.“

Odborníci ovšem připomínají, že i v Česku bývají v dubnu teploty málem letní. A zimní pneumatika je skutečně účinná pouze do deseti stupňů Celsia.

Jak Bendl ujistil, i nadále bude možné pod značku Zimní výbava umísťovat doplňkovou tabulku, která její platnost může podle místních podmínek časově upravit.

Povinná výbava se zatím nemění

Na dotaz Práva, jestli od 21. dubna dozná slibovaných změn také povinná výbava motorových vozidel, Bendl odpověděl: „Zatím se ve výbavě nic nemění. To přinese až další nová vyhláška, kterou chystáme, a světlo světa by měla spatřit letos v červnu.“

Jak ministr dopravy ujistil, nadále platí, že z povinné výbavy chce ministerstvo dopravy vypustit náhradní žárovky a rezervní kolo, pokud má vozidlo soupravu na nouzovou opravu pneumatik, a naopak výbavu doplnit o reflexní vestu a formulář Záznam o dopravní nehodě.

Bendl také informoval, že svým pravníkům zadal úkol posoudit, zda nezavést u SPZ stejný způsob, jaký platí v Rakousku.Tam si řidiči koupí při pořízení prvního auta registrační značku a zůstane jim až do jejich posledního vozu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám