Hlavní obsah

Na Moravě může řádit nebezpečná puma, varují Poláci

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Nebezpečná uprchlá puma se údajně může vyskytovat na polsko-českém pohraničí, v sousedství Moravskoslezského a Olomouckého kraje. O výskytu velké kočkovité šelmy varovali v sobotu večer Moravu Poláci. Na pumu upozornil operační střediska hasičů obou moravských krajů ředitel oddělení bezpečnosti a krizového řízení Opolského vojvodství Henryk Foerster z pověření opolského vojvody.

Foto: Profimedia.cz

Na severní Moravě se může vyskytovat nebezpečná puma. Ilustrační foto

Článek

"Podle písemné informace bylo v posledních dnech v Opolském vojvodství, přesněji v okrese Prudnik, zaznamenáno hned několik případů zadávení hospodářských zvířat. Je pravděpodobné, že tyto škody způsobil dravec, kočkovitá šelma, patrně puma,“ uvedl mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.  

V sobotu přišlo na polské úřady hlášení o výskytu podobného zvířete také v okrese Glubczyce. Ten sousedí přímo s Krnovskem a Osoblažskem v okrese Bruntál.

"Výskyt zvířete může podle polských kolegů pravděpodobně souviset s pašováním. Polští kolegové proto žádají o zvýšenou pozornost v příhraničním území. Existuje totiž možnost, že se zvíře přemístí z Polska na naše území,“ tlumočil Kůdela varování polské strany.

Puma americká (Puma concolor)
Pochází ze Severní Ameriky. Přestože se jedná o poměrně velkou kočkovitou šelmu, která je vzrůstem srovnatelná například s levhartem, jde o zástupce malých koček.
Je velmi přizpůsobivá, dokáže žít v tropických džunglích i v horách, dobře šplhá i plave.
Loví kopytníky až do velikosti jelena i menší zvířata, například divoká prasata, veverky, králíky nebo malé hlodavce.
V obydlených oblastech může napadat i dobytek a domácí zvířata. Na člověka si troufne vzácně.

Reklama

Výběr článků

Načítám