Hlavní obsah

ČSSD půjde na Olomoucku do koalice s ODS a lidovci

Právo, mhr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC
Aktualizováno

Sociální demokraté v Olomouckém kraji se podle všeho v pondělí dohodnou na vytvoření koalice s ODS a KDU-ČSL. Tuto variantu schválil v neděli odpoledne nejprve klub zastupitelů ČSSD a následně jí dalo v podvečer zelenou i předsednictvo krajského výkonného výboru strany. Oznámil to večer na tiskové konferenci šéf krajské organizace ČSSD Miloslav Vlček.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Šéf ČSSD v Olomouckém kraji Miloslav Vlček (vlevo) a volební lídr ČSSD, pravděpodobný budoucí hejtman Martin Tesařík.

Článek

V jedenáctičlenné krajské radě chtějí mít sociální demokraté osm zástupců, dva by měli mít občanští demokraté a jednoho lidovci. Koalice by měla v 55členném zastupitelstvu 45 mandátů. V opozici by zůstali jen komunisté.

V novém zastupitelstvu Olomouckého kraje bude mít ČSSD 27 křesel, k většině jí bude chybět jen jediný mandát.

Přerovská ČSSD proti koalici s ODS

Proti koalici s ODS se přitom ve svém usnesení postavila přerovská okresní organizace ČSSD. Snahy vyjednávacího týmu vytvořit takovou koalici označila za zcela nevhodné a nepřijatelné, vzhledem k důvěře voličů.

"Okresní výkonný výbor ČSSD Přerov je silně znepokojen informacemi o stavu vyjednávání o vytvoření nových orgánů Olomouckého kraje. Vytvoření koalice s ODS by bylo zradou na našich voličích a znamenalo by ztrátu důvěry na mnoho dalších let,“ praví se mj. v unesení, které v neděli ráno poslal Právu předseda okresní organizace sociální demokracie Jiří Lajtoch.

Usnesení podle něj bylo přijato z iniciativy místních organizací ČSSD. Podle přerovské ČSSD by vyjednávací tým měl jednat o podpoře menšinové krajské vlády, případně o vytvoření koalice s KDU - ČSL, a obnovit jednání s KSČM, která byla ukončena již 27. října.

"Vyjednávací tým vždy postupoval v souladu s rozhodnutím nově zvolených zastupitelů. Ti už dříve jasně řekli, že nemáme jednat s KSČM, ale máme hledat programové shody s ODS a KDU - ČSL. Podle toho jsme se řídili. Proto kritiku z Přerova dost dobře nechápu,“ řekl Právu Vlček s tím, že mezi nově zvolenými zastupiteli jsou i sociální demokraté z Přerovska.

Budoucí hejtman Tesařík: je to východisko z krize

"Pro trojkoalici se vyslovilo při nedělním jednání klubu zastupitelů 15 z nich. Proti jich bylo 10, jeden se zdržel a jeden se jednání nezúčastnil,“ uvedl Vlček s tím, že varianta dvojkoalice s lidovci nebyla schválena. Proti se vyslovilo 14 z 27zastupitelů.

"Trojkoalici vnímáme jako řešení pro krizovou situaci, kdy Olomoucký kraj patří k nejchudším v Česku. Myslíme si, že nekonfrontační politika na širokém základě může regionu jen prospět,“ řekl novinářům krajský volební lídr a pravděpodobný budoucí hejtman Martin Tesařík.

ČSSD vyžaduje hrazení poplatků z krajské pokladny

Zástupci ČSSD se setkali se reprezentanty ODS a KDU-ČSL naposledy v pátek, kdy jednali o závěrech expertních týmů, které měly podrobněji posoudit volební programy a jejich možný průnik v případné budoucí koalici. Další schůzky se mají uskutečnit v pondělí. "O variantě trojkoliace jsme již s partnery jednali. Pokud budou souhlasit s naším návrhem, mohla by být ve středu podepsána koaliční dohoda,“ poznamenal Tesařík.

Sociální demokraté podle něj budou chtít, aby partneři respektovali jejich volební program, mj. hrazení poplatků v krajských nemocnicích a dalších zdravotnických zařízeních. Chtějí do koaliční smlouvy prosadit mj. i to, že kraj bude iniciovat návrh zákona o plošném zrušení poplatků.

ODS v kraji proti hrazení poplatků krajem není

Sociálním demokratům schází v Olomouckém kraji k absolutní většině v zastupitelstvu jediný hlas. Pokud skutečně vytvoří krajskou vládu s ODS a KDU-ČSL, vznikla by velká koalice, jako funguje například na olomouckém radnici. Vše nasvědčuje tomu, že jí už nic nestojí v cestě.

Občanští demokraté totiž nejsou podle svého lídra, dosavadního hejtmana Ivana Kosatíka zásadně ani proti tomu, aby kraj za pacienty platil poplatky ve zdravotnictví. "Když už jsme kvůli nim prohrály volby, nechceme, aby byly i důvodem naší prohry při jednání o možné koalici,“ uvedl Kosatík.

V 55členném krajském zastupitelstvu bude mít ČSSD 27 mandátů, ODS 13, KSČM 10 a KDU - ČSL 5.

Reklama

Výběr článků

Načítám