Hlavní obsah

VIDEO: Armáda představila obrněné vozy Dingo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministerstvo obrany v pátek představilo obrněná vozidla Dingo 2, která budou používat čeští vojáci v zahraničních misích, zejména v Afghánistánu. Armáda za 15 objednaných vozidel zaplatí 449 miliónů korun.

Článek

"Vyvstala urgentní potřeba co nejdříve dostat do Afghánistánu co nejodolnější vozidla," poznamenal Bálint s odkazem na letošní tragickou událost, kdy český voják zemřel v americkém voze Humvee, který najel na minu. První čtyři dinga dostala armáda už letos v dubnu, v červnu další dvě.

:. Armáda si objednala 15 vozidel.foto: Právo/Lukáš Táborský

Podle zástupce náčelníka generálního štábu české armády Miroslava Bálinta mají v Afghánistánu vozy Dingo 2 jako hlavní úkol přepravu "živého materiálu", tedy lidí a nemají se přímo zapojovat do bojových operací.

:. Pohled do interiéru Dinga.foto: Právo/Lukáš Táborský

Mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek zdůraznil, že resort zvažuje možnost nákupu lehkých kolových obrněných vozidel i pro výzbroj armády v České republice. "To by se však dělo standardním výběrovým řízením," dodal.

:. Žena prochází kolem zaparkovaného obrněnce.foto: Právo/Lukáš Táborský

Někteří opoziční politici nákup vozů Dingo 2 kritizují, automobily jsou podle nich předražené.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám