Hlavní obsah

Bratři Mašínové prý chtěli zabít i Klementa Gottwalda

Právo, Novinky, gö, lh
PRAHA
Aktualizováno

Ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů Pavel Žáček v pátek ukázal premiéru Mirku Topolánkovi složku týkající se bratří Mašínů se slovy, že se ukáže, že tato skupina měla mimo jiné v úmyslu zavraždit i tehdejšího prezidenta Klementa Gottwalda. Podle Žáčka se tím prokáže, že činnost skupiny byla politická.

Foto: ČTK

Josef Mašín

Článek

Ani Ctirad ani Josef Mašínovi se dosud o údajných plánech na zabití Gottwalda nezmiňovali. Popíral je i člen jejich skupiny Milan Paumer. V pátek k tomu ale Právu řekl, že šlo jen o hrubé obrysy akce.

Žáček o plánu hovořil během premiérovy páteční návštěvy ústavu. Topolánek bratry Mašíny nedávno ocenil za protikomunistický odboj premiérskou medailí, což vyvolalo na politické scéně rozporuplnou reakci.

Žáček prohlásil, že jde o závažný dokument, který podle něj změní vnímání veřejnosti na tuto odbojovou skupinu, neboť příbuzný Mašínů Ctibor Novák v něm uvádí, co všechno plánovali. "Včetně útoků na Gottwalda, Bacílka a vysoké představitele Státní bezpečnosti,“ řekl Žáček.

Topolánek uvítal, že se tak prokáže, že Mašínové nejsou jen vrazi, jak jsou často nazýváni.

Josef Mašín TV Nova potvrdil, že skupina plánovala i únos a zneškodnění tehdejšího ministra obrany Alexeje Čepičky.

MILAN PAUMER: Plány byly velmi hrubé
Je pravda, že jste vy a bratři Mašínové plánovali atentát na Klementa Gottwalda?
Ano, je to pravda.
Proč jste o tom nikdy veřejně nemluvili? Vy sám jste tento čin dokonce v minulosti popíral.
Tehdy jsem o tom neměl žádné důkazy. Musíte si uvědomit, že jsem v roce 1952 narukoval na vojnu, Mašínové měli už problémy se soudy...
Promiňte, znovu. Proč jste tedy o tom dosud nemluvil?
Na každou otázku je odpověď, ale v tom správném čase. Nechtěl jsem vypadat jako lhář. Jak bych vypadal, kdyby pan Žáček tyto informace neměl? Pak by se řeklo - hele ten Paumer tady kecá a neví o čem, nemá důkazy a dělá ze sebe chytrýho. To já nepotřebuji.
Kdo byl mozkem plánu?
Major Novák, strýc Radka a Pepy. Ten v tom měl nejvíce prsty.
Jak akce měla vypadat?
Nebylo to ještě do detailům moc naplánované. Uvažovali jsme o tom, že by se to mohlo udělat. Do toho ale přišlo to, že Radek (pozn. Ctirad Mašín) a Pepa (pozn. Josef Mašín) se octli u výslechů a Radek poté skončil na dva a půl roku v Jáchymově. (pozn. byl odsouzený za nezákonné ozbrojování v roce 1952). A pak když dostal amnestii, tak jsme se rozhodli, že hned odejdeme, takže plánování atentátu se do žádných detailů nedostalo. Prostě jsme o tom mluvili.
Sledovali jste tedy někdy skutečně, kudy se Gottwald pohybuje, kde bydlí? Plánovali jste třeba při atentátu použití nože, samopalu a podobně?
Ty plány na likvidaci Gottwalda byly opravdu velmi hrubé. Chtěli jsme ale odstranit nejvyššího představitele režimu. Mysleli jsme to vážně.
Viděl jste sám spis, který Žáček ukázal premiérovi?
Ještě ne.
Plánujete, že se na něj přijdete podívat?
To, že vůbec jsou nějaké plány v archívech, vím od pana Žáčka tak dva tři dny. Ptal jsem se ho, kde to vzal, a říkal mi, že to je od Stb. Samozřejmě, že si vše přijdu prostudovat.

Při útěku Mašínů na Západ bylo zabito sedm lidí

Synové válečného hrdiny podplukovníka Josefa Mašína, popraveného v roce 1942 nacisty, se po komunistickém převratu v únoru 1948 odmítali smířit s novou diktaturou. Spolu s Milanem Paumerem prováděli různé sabotáže, až se nakonec všichni tři probili do Západního Německa.

Při svém útěku zabili sedm lidí, včetně oloupeného pokladníka, což dodnes vyvolává v české společnosti nejednoznačné hodnocení. Členové odbojové skupiny bratří Mašínů, jimž se nepodařilo uprchnout, byli odsouzeni k hrdelním trestům nebo k mnohaletému vězení.

Žáček byl do čela Ústavu pro studium totalitních režimů zvolen radou ústavu na konci loňského roku, dříve byl ředitelem archivu bezpečnostních složek ministerstva vnitra.

Ústav se zabývá obdobím komunismu a nacistické okupace někdejšího Československa. O jeho vznik svedli v parlamentu boj pravicoví zákonodárci s levicovou opozicí, podle níž nová instituce přinese politické ovlivňování výkladu dějin. Ústavní soud (ÚS) v březnu zamítl návrh poslanců ČSSD na zrušení zákona, na základě kterého instituce vznikla.

Hlavním motivem pro vznik ústavu byla podle vlády snaha soustředit a uspořádat písemnosti všech bezpečnostních složek bývalého totalitního státu.

Reklama

Výběr článků

Načítám