Hlavní obsah

Vládní návrh rozpočtu na příští rok nepodpořily odbory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pondělní jednání tripartity o návrhu státního rozpočtu na příští rok skončilo bez dohody. Návrh nepodpořili odboráři a výhrady k němu měli před zástupci vlády i zaměstnavatelé. Těm se nelíbí zejména změna v poskytování příspěvků, které firmy dostávají na zaměstnávání zdravotně postižených lidí. Vláda se chystá návrh rozpočtu schvalovat ve středu.

Článek

Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) navrhuje vládě rozpočet na rok 2008 s deficitem 70,8 miliardy korun. Plánované výdaje by měly činit 1,107 biliónu a příjmy 1,037 biliónu korun. Podle ministerstva tak bude deficit veřejných financí 2,95 procenta HDP, tedy pod tříprocentní hranicí požadovanou pro přijetí eura.

Rozpočet se nelíbí hlavně ve státním sektoru. Proti snižování výdajů protestují školské, ale i další odborové svazy či profesní sdružení. Jako příliš nízké hodnotí odboráři například zvýšení platů státních zaměstnanců o 1,5 procenta od ledna 2008. Odbory požadovaly pro příští rok zvýšení platů zhruba o šest procent, tedy stejné jako procento hospodářského růstu.

Vládní návrh resortních výdajů v roce 2008

Obrana 54,1 miliardy korun

Zahraničí 6,7 miliardy korun

Finance 17,3 miliardy korun

Práce a sociální věci 434,7 miliardy korun

Vnitro 58 miliard korun

Životní prostředí 5,9 miliardy korun

Místní rozvoj 5,9 miliardy korun

Průmysl 13,9 miliardy korun

Doprava 60,1 miliardy korun

Zemědělství 41,9 miliardy korun

Školství 117,6 miliardy korun

Kultura 8,6 miliardy korun

Zdravotnictví 10,6 miliardy korun

Spravedlnost 22 miliard korun

Všeobecná pokladní správa 150,4 miliardy korun

Pro Sdružení podnikatelů a živnostníků je podoba rozpočtu přijatelná. Zaměstnavatelům jen vadí změna v poskytování příspěvků, které firmy dostávají na zaměstnávání zdravotně postižených lidí. Příspěvek dorovnává firmám náklady na lidi, kteří kvůli zdravotnímu postižení mají malý výkon. Celkový objem peněz na tento účel se v rozpočtu snížil, takže hrozí, že podniky nebudou chtít tyto osoby zaměstnávat.

Reklama

Související témata:

Související články

Rozpočet: vláda chce nejvíce peněz do dopravy

I když nejvíce peněz ze státního rozpočtu - 434 miliard - by mělo příští rok směřovat na ministerstvo práce a sociálních věcí, resortem, který zaznamená příští...

Výběr článků

Načítám