Hlavní obsah

Čtvrtina Čechů již pocítila krizi, polovina dopady očekává

Aktualizováno

Téměř čtvrtina lidí již citelně pocítila dopady hospodářské krize. Polovina občanů předpokládá, že se jich krize dotkne. Čtvrtina Čechů se naopak krize neobává. Vyplývá to z průzkumu společnosti STEM pro Českou televizi (ČT).

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Podle průzkumu již dopady hospodářské a finanční krize citelně pocítilo 23 procent občanů České republiky. Zhruba polovina lidí, konkrétně 51 procent, očekává, že se jich dopady krize v blízké době dotknou. Krize se neobává 26 procent Čechů.

Lidé se také vyjadřovali k tomu, jak se v krizi chová vláda. Čtyřicet procent jich tvrdí, že kabinet při řešení krize zaspal. Zhruba čtvrtina respondentů (26 procent) uvedla, že kabinet učinil dostatečná opatření a podle 34 procent dotázaných vláda nemohla a nemůže situaci příliš ovlivnit.

Ředitel STEM Jan Hartl k výsledkům výzkumu řekl, že nejvíce krizi pocítili starší lidé s nižší kvalifikací, kteří jsou na pracovním trhu méně flexibilní. Ti jsou také vůči chování vlády kritičtější.

Dopadů krize se oproti tomu neobávají mladí lidé s vyšším vzděláním. Podle něj je to dáno tím, že mají na trhu práce více možností než lidé s nízkou kvalifikací.

Podle Hartla je z výsledků výzkumu patrné, že Češi berou otázky hospodářské a finanční krize vážně. Bleskového průzkumu se zúčastnilo kolem 650 občanů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám