Hlavní obsah

Řecko zrušilo informační embargo a přiznalo pozorování UFO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ATÉNY

Rok a čtvrt trvalo, než se řecké úřady odhodlaly zrušit informační embargo na pozorování UFO nad řeckou metropolí. Neidentifikovaný létající objekt vidělo několik pilotů komerčních linek a pozorovali ho také na letové kontrolní věži v Aténách. Za podivným létajícím korábem tvaru hvězdy nakonec byly vyslány stíhačky F-16, které však nestihly jakkoli zasáhnout. K incidentu došlo v listopadu 2007.

Článek

UFO poprvé zpozoroval pilot linky 266 letecké společnosti Olympic na trase z Athén do Londýna, a upozornil na něj kontrolní věž. Objekt pak pozorovali také na aténském letišti, nedaleké řecké vojenské základně a hlásili ho i dva další piloti komerčních letů.

Svědci shodně popsali, že UFO vypadalo jako velká hvězda, ačkoli se velmi zmateně pohybovalo atmosférou a neustále měnilo svůj tvar. Dva bojové letouny byly vyslány k objektu, aby ho prozkoumaly přímo nad řeckou metropolí. Událo se to v listopadu 2007 a UFO před stíhačkami zmizelo prudce kolmo vzhůru do vesmíru.

Řecké úřady případ tajily celý rok, ale poté informační embargo zrušily a dovolily zveřejnit záznam konverzace mezi piloty a kontrolní věží.

Mohlo jít o odraz světla z Venuše

"Mohu potvrdit tuto událost. Je to první případ tohoto druhu, do něhož byli zapojeni naši piloti,“ potvrdila mluvčí společnosti Olympic Airlines.

UFO

Zkratka anglických slov Unidentified Flying Object (neidentifikovaný létající předmět) označuje předmět na obloze, jehož původ nelze racionálně vysvětlit.

V obecném povědomí pojem splynul s mimozemskými "létajícími talíři“.

Podle odborných studií lze přirozeně vysvětlit zhruba 97 procent nahlášených pozorování UFO. 

Objekt nebyl zaznamenán radary a řecké úřady vydaly zprávu, podle níž se jednalo o vzácný fyzikální úkaz vzniklý odrazem světla z planety Venuše na podzimní obloze. To však piloti i ostatní svědci odmítají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám