Hlavní obsah

USA radar přes palubu neházejí, řekl viceprezident Biden

– MNICHOV • Aktualizováno

Americký viceprezident John Biden podle agentury AFP v sobotu na bezpečnostní konferenci v Mnichově oznámil, že USA budou podmínečně pokračovat v budování protiraketové obrany. Nehodlají přitom souhlasit ve všem s Ruskem a nebudou uznávat rozdělení sfér vlivu. Biden se má v Mnichově sejít i s ruským vicepremiérem Sergejem Ivanovem.

Foto: Michael Dalder , Reuters

John Biden hovoří na bezpečnostní konferenci Mnichově.

Článek

"Budeme pokračovat ve vývoji protiraketové obrany jako protiváhy rostoucí íránské kapacitě za předpokladu, že tato technologie bude účinná a bude odpovídat vynaloženým nákladům. Budeme o tom hovořit s našimi spojenci v NATO i s Ruskem," řekl Biden k projektu, který předpokládá také umístění prvků v České republice a Polsku.

O podmínečném pokračování už dříve hovořil i Barack Obama. Znamená to nejprve prověřit skutečné kvality systému a pak jej teprve implementovat. Pro ČR by to zřejmě znamenalo pozdržení výstavby radaru.

Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg chápe, že Američané dbají na efektivnost zamýšleného protiraketového systému.  V reakci na Bidenovo vystoupení zároveň uvedl, že USA chtějí "nastavit trošku lepší atmosféru" ve vztahu k Rusku.

Biden chce rady od Evropy

Biden dal jasně najevo, že se distancuje od způsobu politiky za předchozího prezidenta George Bushe. Podle něj chce Washington nastolit nový tón v zahraniční politice a hodlá klást důraz na diplomacii. Míní se více radit se spojenci, ale očekává také od nich větší podporu. 

"Jelikož Amerika bude opět klást důraz na diplomacii, rozvoj, demokracii a ochranu naší planety, budeme žádat od našich spojenců, aby znovu zvážili své vlastní postupy, včetně ochoty použít sílu, když všechny ostatní prostředky selhaly," řekl Biden a otevřeně dodal:  "Amerika se bude více snažit. To je dobrá zpráva, ale ta špatná zpráva je, že Amerika bude také více žádat od svých partnerů."

"Spojené státy budou naslouchat a radit se se spojenci," pokračoval Biden. Řekl, že USA budou bránit své hodnoty, nebudou praktikovat mučení a uzavřou věznici Guantánamo, kde jsou zadržování lidé podezřelí z terorismu.

"K tomu budeme potřebovat vaši pomoc," prohlásil před účastníky mezinárodního fóra. USA hledají, kam umístit lidi podezřelé z terorismu, které na Guantánamu zadržují. Doufají, že Evropané, kteří tleskají plánu uzavřít věznici, jim pomohou.

Zlepšit vztahy s Ruskem

Podle Bidena nastal čas na "nápravu" vztahů mezi USA a Ruskem. Moskva by měla spolupracovat a pomoci porazit afghánské radikální hnutí Tálibán i teroristy z Al-Kajdy, vyzval Biden.

"Je čas parafrázovat prezidenta Baracka Obamu, pro vztahy s Ruskem zmáčknout tlačítko reset a revidovat mnoho oblastí, v nichž s ním můžeme spolupracovat. Nebudeme ale s Ruskem souhlasit ve všem. USA například neuznají Abcházii a Jižní Oseti jako nezávislé státy," řekl viceprezident. 

Afghánská otázka

Velký důraz kladl Biden podle očekávání také na situaci v Afghánistánu a v Iráku. Biden už dříve dal najevo, že chce, aby za situaci v Afghánistánu byl zodpovědný celý svět a celý svět taky přispěl k jejímu řešení.

Podle generálního tajemníka NATO Jaap de Hoop Scheffera by se evropské země měly více podílet na řešení konfliktu v Afghánistánu. Vyjádřil své znepokojení, že zatímco Spojené státy avizují výrazně zvýšit počet vojáků v Afghánistánu, evropské země to odmítají.

Problém Íránu

Biden dále ujistil, že USA revidují také svou politiku vůči Íránu a kladou důraz na dialog s ním. Teherán si podle něj může vybrat mezi tlakem a izolací na jedné straně a "rozumnými pobídkami" na straně druhé. "Mezinárodní společenství musí spolupracovat a přimět Írán k tomu, aby zastavil jaderný program," řekl viceprezident. Pokud tak neučiní, bude ale čelit tlaku.

Podobě před ním prohlásila německá kancléřka Angela Merkelová, že je třeba pokračovat v diplomacii s Íránem. V případě, že se nepodaří pokročit, podpoří prý Německo další protiíránské sankce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám