Hlavní obsah

Radnice potrestala 137 úředníků za surfování na internetu

Právo, kij

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Ostravský magistrát si tajně najal auditorskou firmu, která měla za úkol prověřit, jak zaměstnanci využívají, či spíše zneužívají při práci počítače. Audit s krycím názvem „eDetektiv“ odhalil, že jedna šestina úředníků - přesně 137 - vyhledávala na internetu informace, které s jejich pracovní náplní vůbec nesouvisí, hrají hry nebo s někým chatují.

Článek

Vedení úřadu se proto rozhodlo potrestat 130 pracovníků snížením osobního ohodnocení o několik tisíc korun. Se sedmi nejproblematičtějšími se okamžitě dohodlo na výpovědi.

„Nejčastějším proviněním bylo navštěvování serverů, které nesouvisely s jejich prací.  Na nich se zajímali o informace typu - Gottovi se narodila dcera nebo si prohlíželi recepty v kuchařce,“ uvedla mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská.

Propuštění prosurfovali přes tři hodiny denně

Úředníci, kteří museli magistrát opustit, trávili na internetu více než tři hodiny denně. U jiných to bylo méně času. „Proto upozornění za závažné porušení pracovní kázně a snížení finančního ohodnocení o tři tisíce korun na dobu nejméně šesti měsíců dostane 40 zaměstnanců,“ konstatovala Vojkovská.

Pracovníků, kteří zneužívali počítač a přístup k internetu nejméně, bylo devadesát. „Ti dostanou upozornění za méně závažné porušení pracovní kázně a pracovní ohodnocení jim bude sníženo o jeden až dva tisíce korun nejméně na tři měsíce,“ doplnila mluvčí magistrátu.  

Podle ní jsou závěry auditu srovnatelné s výsledky v jiných firmách. „Auditorská firma nám sdělila, že v porovnání s jinými subjekty, nejsou výsledky nejhorší,“ dodala Vojkovská. Ostravská radnice má v současné době 830 zaměstnanců. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám