Hlavní obsah

Nejostřejší Mazda 3 uspoří díky samovypínacímu motoru

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonská automobilka Mazda přiveze na březnový autosalon v Ženevě upravenou verzi modelu 3 MPS, nejsilnější z modelové řady 3. Vůz bude mít systém pro samočinné vypínání motoru, který v městském provozu údajně uspoří až 12 procent paliva.

Článek

Změny jsou patrné na první pohled. Nová je přední maska s výrazným otvorem na kapotě pro nasávání vzduchu (podobné jako u silné varianty Subaru Imprezy).

Zadní část má vpravo umístěn druhý výfuk a výraznější zadní spoiler. Celkově lze říct, že nejsilnější „trojka“ od Mazdy opravdu prokoukla.

Současnou Mazdu 3 MPS poháněl čtyřválec s objemem 2,3 litru s turbodmychadlem. Maximální výkon činil 260 koní (191 kW) a točivý moment na 380 Nm při 3000 otáčkách. Jaký bude výkon u nové verze, Mazda zatím tají.

Podrobné informace o minulé generaci Mazdy 3 MPS najdete tady a tady.

:. Mazda 3 MPS (2009): vzadu přibyl druhý výfuk.

Poháněná jsou opět přední kola, současná generace měla problém s přenosem výkonu, nechme se tedy překvapit, zda na právě na tom Mazda zapracovala.

Novinkou u Mazdy je i systém nazvaný i-stop. Ten při stání (například na semaforech) motor samočinně vypne. Díky tomu se údajně ušetří 12 procent paliva. Podobný systém používají i konkurenční automobilky.

Reklama

Související témata:

Související články

Mazda RX-8 projde faceliftem

Automobilka Mazda se na nejvýznamnějším severoamerickém autosalonu v Detroitu představí se dvěma novinkami. Tou první bude koncept Furai, druhou pak facelift...

Test Mazdy 2 1,3 MZR: už se ani nedivíme

Někomu přijde divné, proč se malá Mazda 2 dostala na několik předních příček v anketách hledajících auto roku. Nyní například bojuje o tento světový titul....

Koncept Mazdy Kazamai: inspirováno větrem

Pro moskevský autosalon si Mazda připravila koncept kompaktního SUV s názvem Kazamai. Tvůrci se při návrhu designu prý inspirovali přírodou, v tomto případě...

Výběr článků

Načítám