Hlavní obsah

Zubová a Jakubková jsou naší zbraní, tvrdí Kuchtová

Právo, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dana Kuchtová, šéfka Demokratické výzvy, vnitrostranické frakce uvnitř Strany zelených, v rozhovoru pro Právo připustila, že silným nástrojem příznivců jejího názorového proudu jsou poslankyně Olga Zubová a Věra Jakubková.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Bývalá místopředsedkyně SZ Dana Kuchtová

Článek

Kolik straníků podpořilo vnitrostranickou frakci?

Více než tři desítky oponentů Martina Bursíka a kritiků současného vedení, kteří již dříve podepsali výzvu předsednictvu strany k vnitrostranickému dialogu, před níž ale vedení zabouchlo dveře.

Měli tito nespokojenci mandát od základních organizací?

Třicet pět signatářů zastupovalo různé základní organizace, někteří dokonce celé kraje jako předseda krajské organizace zelených Olomouckého kraje Martin Tichý. Měli mandát celkem od 335 lidí. Nyní se chystáme vyzvat další straníky, aby se k nám připojili, mají-li stejné cíle jako my.

Jaké cíle máte?

První je programový, to jest návrat SZ k programu, díky kterému ji voliči vyslali do Sněmovny. Druhý cíl je obnovení vnitřního demokratického fungování strany, jelikož některé vnitrostranické postupy jsou prostě už nepřijatelné. Summa summárum: stranu štěpit ani rozbíjet nechceme, chceme jí vrátit věrohodnost a obnovit důvěryhodnost, kterou jsme u voličů jednoznačně ztratili. Chceme vrátit význam zelené politice, být protiváhou současného vedení.

V pátek jste o vzniku frakce telefonicky informovala Martina Bursíka. Jak reagoval?

Řekl, že chceme dosáhnout trafik a koryt v evropských volbách. Do těch totiž vyvolení funkcionáři Strany zelených nekandidují. Ale to je naprostý nesmysl.

Komunikujete s Bursíkem často?

Od doby, co v září drtivě vyhrál souboj o post předsedy, jsem se já i další dlouho snažili o mediální zdrženlivost, aby bylo zřejmé, že jsme uznali výsledky sjezdu, nikoli však ty nedemokratické. Ale komunikace s vedením naprosto vázla.

Konkrétním důkazem je nasazení Michaela Kocába do funkce ministra pro menšiny a lidská práva. To totiž nebylo ve straně diskutováno vůbec. Chybí i snaha dohodnout se na kandidátce pro evropské volby. Po půlroce jsme od Bursíka a předsednictva nezaznamenali žádné velkorysé gesto. Chceme proto frakcí ukázat, že zelení mají dvě tváře a pluralitní názory, že to není jen strana Bursíka.

Můžete popsat strukturu frakce?

Po vzoru evropských zelených jsme zavedli spolupředsednictví, kdy máme předsedu, kterým se stal Martin Čáslavka, a předsedkyni, kterou jsem byla zvolena já. Dále máme výkonný výbor v počtu pěti členů. Budeme vytvářet strukturu paralelní k vedení strany. Kromě výkonné složky chceme i politické grémium a valnou hromadu.

Jakým způsobem budete dosahovat programových cílů?

K tomu máme dostatek nástrojů. Jsou mezi námi členové Republikové rady, velmi silným nástrojem jsou pak poslankyně Olga Zubová a Věra Jakubková, které nás podporují, a člen naší výkonné rady náměstek ministra dopravy Petr Šlégr.

Chceme též spolupracovat se základními organizacemi, vysvětlit jim náš postup, dokázat jim, že jsme středovou stranou, která může spolupracovat se všemi demokratickými politickými stranami, aniž by rezignovala na programové priority.

Na rozdíl od Olgy Zubové ale poslankyně Jakubková do Pardubic nepřijela.

Nemohla z rodinných důvodů. Jinak by tam byla. Podporuje nás.

Má již frakce jasně vymezen postoj k „Julínkovým poplatkům“?

Máme stejný názor jako naše poslankyně, které u poplatků dosáhly toho, že je nebudou platit děti do 18 let a že se snižuje limit pro seniory na 2500 korun, což je významný úspěch. Další jednání zdravotnického výboru, kde poplatky dále diskutujeme, probíhají.

Jste stále proti radaru a jaký je váš postoj k Lisabonské smlouvě?

U radaru zůstáváme na pozici usnesení zářijového sjezdu strany, protože podmínky, které jsme stanovili, nebyly splněny. Naši poslanci by proto neměli pro umístění radarové základny na území Česka hlasovat. Co se týká Lisabonské smlouvy, jsme proevropští a podporujeme ji, ačkoli k ní máme v určitých bodech výhrady.

Vyskytly se spekulace ohledně vašeho jmenování ředitelkou dětského domova v pražských Klánovicích. Prý jste funkci dostala jako trafiku.

Strašně jsem se tomu smála. Tomu, že dětský domov je trafika pro političku, která odešla z funkce ministryně. Ale dětský domov je školské zařízení a já budu mít 12. platovou třídu, což opravdu nelze na rozdíl od správních rad nazvat trafikou.

Také naprosto jednoznačně splňuji odbornost na tuto pozici. Tou je pedagogické vzdělání a praxe. Mám také zkušenost s řízením velkých organizací, což ostatní účastníci výběrového řízení, vesměs vychovatelé, neměli.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám