Hlavní obsah

Český lev: hlavními favority jsou Karamazovi, Tobruk a Venkovský učitel

Novinky, Stanislav Dvořák

V pátek večer byly v Praze vyhlášeny nominace na filmové ceny Český lev. Na nejlepší český film roku kandidují Karamazovi Petra Zelenky, Tobruk Václava Marhoula a Venkovský učitel Bohdana Slámy. Tyto tři snímky ovládly také kategorie režie a scénář. Nejlepším zahraničním filmem byl vyhlášen snímek Tahle země není pro starý Ethana a Joela Coenových. Večerem provázely moderátorky Ester Kočičková a Iva Pazderková.

Článek

O cenu za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli se budou ucházet Zuzana Bydžovská (Venkovský učitel), Martha Issová (Děti noci) a Anna Frielová (Bathory). Mezi muži to bude Pavel Liška (Venkovský učitel), Karel Roden (Hlídač č. 47) a Ivan Trojan (Karamazovi). 

Ze scénáristů byli nominováni Václav Marhoul (Tobruk), Bohdan Sláma (Venkovský učitel) a Petr Zelenka (Karamazovi). Třemi nejlepšími režiséry roku jsou podle filmové akademie opět Václav Marhoul (Tobruk), Bohdan Sláma (Venkovský učitel) a Petr Zelenka (Karamazovi). 

V kategorii dokumentu budou soutěžit Občan Havel Pavla Kouteckého a Miroslava Janka, Ghetto jménem Baluty Pavla Štingla a René Heleny Třeštíkové.

V kategorii ženský herecký výkon ve vedlejší roli byly nominovány Zuzana Kronerová (Venkovský učitel), Lenka Termerová (Děti noci) a Emília Vašáryová (Nestyda). Mezi muži ve stejné kategorii Vladimír Dlouhý (Hlídač č. 47) a David Novotný (film Karamazovi a současně O rodičích a dětech).

V kategorii zvuk mají šanci Michal Holubec (Karamazovi), Pavel Rejholec a Jakub Čech (Tobruk) a Zdeněk Taubler (Hlídač č.47), ve střihu Vladimír Barák

(Karamazovi) Luděk Hudec (Tobruk) a Jan Mattlach (Hlídač č. 47).

Cena kritiků pro film Karamazovi

Třetí místo v boji o Cenu Sazky za nejlepší nerealizovaný scénář patří Petře Soukupové za scénář Nakrátko, druhé místo Milanu Tesařovi za Břemeno. První místo bude oznámeno na hlavním večeru Českého lva.

Přehled hlavních nominací

Nejlepší film: Karamazovi, Tobruk, Venkovský učitel

Režie: Václav Marhoul (Tobruk), Bohdan Sláma (Venkovský učitel) a Petr Zelenka (Karamazovi)

Herec v hlavní roli: Pavel Liška (Venkovský učitel), Karel Roden (Hlídač č. 47) a Ivan Trojan (Karamazovi)

Herečka v hlavní roli: Zuzana Bydžovská (Venkovský učitel), Martha Issová (Děti noci) a Anna Frielová (Bathory)

Nejlepšími dokumenty z let 1993 až 2007 jsou podle poroty Český sen Víta Klusáka a Filipa Remundy, Marcela Heleny Třeštíkové a Síla lidskosti - Nicolas Winton Matěje Mináče. Cenu za nejlepší filmový plakát si v pátek odnesli Aleš Najbrt a Bohumil Vašák (Karamazovi). Cenu filmových kritiků získali Karamazovi Petra Zelenky a Občan Havel Pavla Kouteckého a Miroslava Janka.

Cenu Magnesie za nejlepší zahraniční film získal snímek Tahle země není pro starý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám