Hlavní obsah

VIDEO: Češi vyvíjejí vakcínu, která má zamezit klíšťatům sát krev

Právo, Novinky, Jiří Falout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vědci z Českých Budějovic objevili bílkovinu, která by se v budoucnu mohla využít při očkování proti napadení klíšťaty. Objev zveřejnili v prestižním časopise Proceedings of the National Academy of Sciences.

Článek

Vědci zjistili, že bílkovina, kterou objevili a pojmenovali feritin 2, pomáhá ve střevech klíštěte vstřebávat železo. Pokud ji vstříknou do krve jiného živočicha, vytvoří se v jeho těle protilátky. Právě ty by se mohly ve vakcínách použít.

Protilátky by parazit nasál a zablokoval by si tak vlastní feritin 2. Následovalo by pro klíště smrtící hromadění železa v jeho trávicím ústrojí.

 „Taková krev klíštěti přestane chutnat a pustí se. Nestačí zpravidla ani nakazit hostitele infekcí, protože k tomu potřebuje většinou delší kontakt,“ popsal pro Právo hlavní praktický význam objevu děkan Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity a vedoucí výzkumného týmu Libor Grubhoffer, který patří mezi přední světové odborníky na výzkum klíšťat. Univerzita na výzkumu spolupracuje s Parazitologickým ústavem Akademie věd v Českých Budějovicích.

Dvě nebezpečné nemoci

Klíšťata přenáší dvě nebezpečné nemoci - lymskou boreliózu a klíšťovou encefalitidu. Proti druhé nemoci se dá očkovat, první není tak nebezpečná, předejít jí ale nelze. Klíště nebezpečné bakterie vylučuje do krevního oběhu hostitele během sání krve.

Zveřejnění objevu okamžitě vyvolalo rozruch mezi odborníky a výsledky výzkumné práce mohli čeští badatelé publikovat v prestižním vědeckém časopise americké akademie věd Proceedings of the National Academy of Sciences.

Ačkoliv se i podle děkana jedná o převratný poznatek, zůstává nohama na zemi. Poznatek o nově objevené bílkovině bude mít praktický dopad v prvé řadě hlavně v živočišném zemědělství v oblastech Jižní Ameriky nebo Afriky. K využití u člověka je ještě dlouhá cesta. „O tom je zatím předčasné hovořit,“ poznamenal Grubhoffer.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám