Hlavní obsah

VIDEO: Slabá koruna pomáhá v krizi

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká měna za posledních 6 měsíců výrazně oslabila. Za americký dolar se v pátek platilo přes 21,90 Kč, tedy o polovinu více než v červenci loňského roku. Tehdy se dolar prodával za méně než 14,50 Kč. Koruna výrazně ztrácela i vůči euru. Zatímco v červenci 2008 se za euro platilo i pod 23 korun, včera již kurz prolomil hranici 28 korun.

Článek

Podle odborníků je při současné světové finanční krizi oslabení měny výhodou a spokojeni mohou být zejména exportéři, protože české zboží v zahraničí zlevňuje a stává se více konkurenceschopné. Naopak kvůli slábnoucí koruně může zdražit zboží z dovozu, pohonné hmoty či dovolené v zahraničí.

„Hlavním důvodem oslabení koruny je fakt, že v důsledku světové finanční krize došlo k výrazné změně toku kapitálu. Zatímco loni v létě se investoři nebáli rizika a kupovali tak i východoevropské měny, nyní se riziku vyhýbají,“ řekl Právu analytik Next Finance Vladimír Pikora. Koruna oslabuje i kvůli tomu, že česká ekonomika v posledních měsících stále méně vyváží a Česká národní banka snižuje úrokové sazby. „Už v létě loňského roku bylo jasné, že dojde k razantnímu oslabení měny,“ dodal Pikora.

„Dobře že nemáme euro“

Oslabení měny v období hospodářského útlumu je podle Pikory ozdravným procesem. „Je dobře, že nemáme euro, na rozdíl třeba od Slovenska. Slováci zafixovali kurz koruny k euru na velice silné hodnotě a už s ním nemohou hýbat. Přestože nyní dochází k poklesu poptávky po slovenském zboží, mají stále mimořádně silný kurz, který vůbec neodpovídá skutečnosti,“ vysvětlil Pikora.

Slábnoucí měna totiž výrazně pomáhá exportérům, jejichž zboží v zahraničí zlevňuje a je tak konkurenceschopné. Česká republika je navíc velice otevřená a firmy jsou na vývozech závislé. „Oslabení koruny je perfektní tlumič. Potom co ekonomika narazila, zajistí slabá koruna, že zkrachuje mnohem méně podniků, než kdybychom měli euro,“ prohlásil Pikora a dodal, že o práci tak kvůli krizi přijde méně lidí, než kdybychom měli společnou evropskou měnu.

Benzín zdraží

Negativním důsledkem slabé koruny pro obyvatele na druhou stranu je, že pravděpodobně začnou zdražovat pohonné hmoty. Právě silná koruna totiž dříve tlumila dopady drahé ropy. „Pohonné hmoty podraží nebo lépe řečeno jejich ceny se vrátí na dlouhodobý průměr. Zdražení ale nebude nijak výrazné, protože ceny ropy jsou v současné době nízké,“ uvedl Pikora.

Podražit by mohlo i zboží z dovozu. „Když však koruna loni rekordně posílila, vůbec to neznamenalo, že by zboží stejným tempem zlevňovalo. Obchodníci totiž stanoví ceny zboží podle dlouhodobého, například ročního průměru kurzu koruny,“ dodal.

Růst cen se dá čekat u zahraničních dovolených, a to jednak zdražením zájezdů od cestovních kanceláří a následně pak při nákupech v zahraničí. „Bude to ale záležet na tom, jak dlouho ještě bude koruna oslabovat,“ řekl Pikora.

Podle něho by kurz mohl ještě klesnout na úroveň kolem 28,60 Kč za euro, dlouhodobě ale bude spíše opět sílit. „Na konci roku by se euro mohlo opět prodávat za méně než 25 korun,“ uzavřel analytik.

Reklama

Výběr článků

Načítám