Hlavní obsah

Koruna ztrácí, zisky vůči dolaru i libře jsou pryč

Novinky, Tomáš Holý

Začátek nového roku není pro českou měnu příznivý. To, co v prosinci získala vůči dolaru či libře, nyní opět ztratila. Její kurz se výrazně propadl a například vůči britské měně ta česká ztratila během několika týdnů dvě a půl koruny.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Ještě v prosinci si Češi, kteří vyrazili do Británie na svátky či na nákupy, mohli mnout ruce, protože koruna vůči libře dosáhla svého vrcholu při kurzu 27 Kč/GBP, nyní se trend obrátil. Tuzemská měna se v lednu dostala téměř zpátky ke třiceti korunám za libru. V úterý dopoledne se její kurz obchodoval kolem 29,70 Kč/GBP.

Obdobně je na tom koruna proti dolaru. Podle analytika Komerční banky Miroslava Frayera je důvodem oslabování zejména současná neochota investorů vkládat peníze do středoevropských měn.

:. Vývoj kurzu libry vůči koruně v roce 2008. Graf: ČNB

„Oslabují tak všechny regionální měny a koruna se s tím svezla. Navíc dolar dost posiluje proti euru,“ komentoval Frayer. Podle něj je dalším důvodem také to, že investoři očekávají snížení úrokových sazeb Centrální evropské banky, která bude zasedat tento čtvrtek.

Z toho také těží dolar. Kurz koruny vůči americké měně se v úterý dostal nad hranici dvaceti korun za dolar, konkrétně na 20,22 Kč/USD. Přitom v prosinci se dostala koruna na vrchol při kurzu pod 18,50 Kč/USD.

Reklama

Výběr článků

Načítám