Hlavní obsah

VIDEO: Rusko tvrdí, že pustilo dodávky plynu, žádný ale zatím neproudí

MOSKVA
Aktualizováno

V dodávkách ruského plynu přes Ukrajinu do Evropy vládne chaos. Od úterních ranních hodin se rozchází zprávy, zda plyn teče či neteče. Gazprom tvrdí, že plyn pustil, přesto Ukrajina hlásí, že jej nedostává. Podle Ruska je chyba na straně Ukrajiny.

Článek

„Včera jsme věřili, že dveře pro ruský plyn se otevřely, ale nyní je opět Ukrajina zablokovala,“ řekl šéf Gazpromu Alexej Medvěděv.

Přestože ruský plynárenský gigant Gazprom podle svých vyjádření v úterý ráno obnovil dodávky plynu do Evropy, Ukrajina hlásí, že zatím žádný nedorazil. Než se plyn do Evropa dostane, bude trvat až 36 hodin. Zdroj z EU agentuře ČTK řekl, že Rusko zatím plynu neposílá dost.

Agentura ITAR-TASS v úterý ráno uvedla, že Gazprom dodávky postupně obnovuje. Odhady, kdy byl plyn mohl dorazit do Evropy, se různí, Evropská unie hovoří o 24 hodinách, Gazprom uvedl 36 hodin.

Ukrajinská společnost Naftogaz v úterý před polednem uvedla, že dodávky váznou. Podle agentury Reuters je za problémy několik faktorů, včetně objemu dodávek.

"Naftogaz žádá okamžité obnovení dodávek plyn do Evropy dojednanými plynovody," stojí v oficiálním prohlášení ukrajinské společnosti.

Problémy potvrdila také Evropské komise, podle které neproudí do EU žádný ruský plyn, nebo jen minimální objemy.

Puštění plynu bylo zkušební, tvrdí Gazprom

Pokud vše bude v pořádku, obnoví standardní přepravu plynu, tvrdila firma ráno. Upozornění souvisí s hrozbami Moskvy, že dodávky opět zastaví, pokud by Ukrajinci přistoupili k "neoprávněným odběrům" z tranzitu plynu.

To, jak plyn proudí, a zda ho Ukrajina neoprávněně neodebírá, kontrolují pozorovatelské mise EU. Země se stále nedohodly na cenách suroviny a na úhradách dluhu. V neděli ale podepsaly dohodu o misích, kterou původně prezident Dmitrij Medvěděv prohlásil v neděli za neplatnou. Vadilo mu, že Ukrajina si k dohodě dala svůj dodatek o tom, že neodebírala plyn, který jí nebyl určen. Ukrajina pak v pondělí dopoledne dohodu znovu podepsala, tentokrát bez dodatku. Pak dohodu potvrdilo i Rusko.

Gazprom chce po Ukrajině tržní ceny

Situaci ještě může zkomplikovat spor Moskvy a Kyjeva o "technický plyn", s jehož pomocí má být obnoven a udržován tlak v tranzitním plynovodu. Gazprom požaduje, aby Ukrajinci za tento plyn platili tržní cenu, anebo ho nahrazovali z vlastních zásob, což Kyjev dosud odmítal učinit.

Podle ukrajinské premiérky Julije Tymošenkové by Kyjev byl ochoten za technický plyn zaplatit, jakmile bude s Gazpromem podepsána dohoda o cenách plynu a výši tranzitních poplatků na letošní rok.

Na více než týden se táhnoucí spor o ruský plyn doplatilo několik zemí. Například Slovensko muselo před několika dny vyhlásit stav nouze, dokonce zvažuje zapojení odstavené jaderné elektrátrny Jaslovské Bohunice.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám