Hlavní obsah

Paroubek kritizoval vládu za plyn, Gazu a Národní ekonomickou radu

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek se v pátek pustil do premiéra Mirka Topolánka (ODS) kvůli řešení krize v Gaze a problému s dodávkami ruského plynu. Stejně tak se pustil do šéfa kabinetu kvůli Národní ekonomické radě vlády.

Článek

Paroubek se do Topolánka opřel v pátek na tiskové konferenci v Lidovém domě. „Premiér Topolánek by měl být mnohem aktivnější a řešit tento problém osobně a to na úrovni jednání mezi zástupci ruské a ukrajinské vlády,“ uvedl šéf ČSSD v prohlášení, které nechal na úvod tiskové konference rozdat novinářům. „Pasivita Mirka Topolánka je nepochopitelná,“ doplnil.

Paroubkova kritika přitom padla ve chvíli, kdy premiér Topolánek míří na Ukrajinu, kde bude dojednávat konkrétní detaily dohody o fungování monitorovací komise EU. Už ve čtvrtek odpoledne se na podmínkách rozmístění monitorovacích komisí shodl s předsedou ruské vlády Vladimirem Putinem. Česko navíc v pátek ústy premiéra slíbilo pomoc Slovensku v podobě dodávky zemního plynu. Do země pošle čtyři milióny metrů kubických zemního plynu.

Vláda a premiér sklidili kritiku také za roli v misi, která se snažila zastavit násilí v Gaze. Podle Paroubka utrpěla mise ministra zahraničí Karla Schwwarzenberga (za SZ) fiasko. Místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) na tiskové konferenci uvedl, že trvalým projevem české zahraniční politiky je nekoncepčnost. „Vláda používá ideologických hesel a floskulí,“ uvedl.

„Je mi velice líto, že se Izrael rozhodl pro tento útok,“ prohlásil pak Zaorálek. Pustil se i do izraelského velvyslance v Praze Jaakova Levyho. Vadí mu například jeho vyjádření, že Izrael v souvislosti s Hamásem nepoužívá termín příměří.

Zaorálek také hovořil k možné dohodě s vládou o spolupráci v době českého předsednictví. Odmítl obchod Lisabonská smlouva za radar. Dohodu podle něj není o co opřít, protože nebyly přijaty podmínky ČSSD.

Paroubek ocenil Topolánkovu omluvu

Vláda by také se soc. dem. ráda debatovala o zahraničních misích české armády, které nebyly v prosinci schváleny. Premiér Topolánek ve čtvrtek splnil Paroubkovu podmínku pro zahájení jednání, omluvil se mu za některé výroky. „Myslím si, že určitým dobrým prvkem, i když bagatelním, byla omluva předsedy vlády,“ komentoval to v pátek Paroubek.

ČSSD je podle něj připravena jednat, ale v každém případě společně s problémem zrušení poplatků ve zdravotnictví. To je pro soc. dem. klíčová podmínka. „Bagatelní podmínka, abychom spolu začali jednat, je splněna. Pokud budu ujištěn, že ODS jednání  této věci bere vážně, pak jsme připraveni okamžitě jednat,“ doplnil.

Paroubek: Rusnok zapomněl ze strany vystoupit

Kritika zazněla také na adresu Topolánkovy Národní ekonomické rady vlády (NERV), kterou představil ve čtvrtek. Podle ekonomického experta ČSSD Jiřího Havla ČR nemá stanovisko a program pro hospodářskou krizi. Poukázal také na to, že soc. dem. má ke krizi ustavenou skupinu již tři měsíce.

Paroubek k tématu prohlásil, že nikdo neřekl nahlas, jaké zastoupení by měla v NERVu jeho strana. „Tak jak je sestavena, je spíše týmem pro řešení problémů rentiérů, než pro řešení problémů této země,“ míní.

Pustil se do Jiřího Rusnoka (ČSSD), který je v NERVu bez vědomí své strany „Vystupuje stále jako člen soc. dem., protože zapomněl vystoupit,“ sdělil Paroubek. Rusnoka obvinil, že bude zastupovat pouze zájmy penzijních fondů. Dodal ovšem, že jeho strana povede s NERVem neformální dialog.

Reklama

Výběr článků

Načítám