Hlavní obsah

VIDEO: Ve škole v Gaze zahynulo 40 lidí, hlavně dětí

GAZA
Aktualizováno

Při izraelském útoku na školu OSN v pásmu Gaze v úterý zahynulo 30 až 40 lidí. Mezi oběťmi je mnoho dětí. S odvoláním na palestinské zdravotníky o tom v úterý informovala agentura Reuters. Izraelský důstojník, který nechtěl být jmenován, řekl, že ze školy se střílelo po izraelských vojácích. Počet obětí konfliktu mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás překročil 560.

Článek

"Viděl jsem ženy a muže - rodiče, jak se v zoufalství buší do tváří, naříkají, někteří zhrouceni na zemi. Věděli, že jejich děti jsou mrtvé. V márnici se zdálo, že dětí byla většina. V nemocnici nebylo dost místa pro raněné," popsal situaci fotograf AP.

Izrael se zatím k útoku oficiálně nevyjádřil. Nejmenovaný izraelský vojenský činitel ale řekl, že ze dvora školy stříleli palestinští radikálové po izraelských vojácích, ti palbu opětovali, načež nastalo několik výbuchů, pravděpodobně munice, která tam byla skladována.

Pracovníci OSN uvedli, že izraelské armádě předali souřadnice svých zařízení v Gaze, aby bylo zajištěno, že se na ně nebude útočit.

Izrael ztratil pátého vojáka

Armáda také ohlásila pátého padlého izraelského vojáka. Stejně jako tři příslušníci Golanské brigády zahynul také on zřejmě vinou vlastních spolubojovníků. I jeho údajně zasáhla tanková střela.

Jeruzalém vyvrací tvrzení palestinského hnutí Hamás, že jeho bojovníci zabili deset izraelských vojáků.

Podle palestinských zdrojů zemřelo od sobotní invaze pozemních vojsk do pásma Gazy nejméně 110 lidí. Celková bilance po deseti dnech útoků je přes 560 mrtvých. OSN tvrdí, že alespoň čtvrtina z toho jsou civilisté. Izrael oznámil, že zabil na 130 příslušníků Hamásu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám