Hlavní obsah

Zemřel baskytarista Katapultu Jiří "Dědek" Šindelář

Novinky, Stanislav Dvořák

V pondělí zemřel Jiří Šindelář, baskytarista známé české kapely Katapult. Novinkám to potvrdil jeho celoživotní spoluhráč a kamarád Olda Říha.

Foto: Archiv, Právo

Jiří Šindelář a Olda Říha (vpravo)

Článek

„Můžu potvrdit, že dnes zemřel můj celoživotní kamarád Jirka „Dědek“ Šindelář, více se k tomu nebudu vyjadřovat,“ konstatoval Říha.

Jiří Šindelář měl vážné zdravotní problémy, koncem roku 2008 skončil už po několikáté v nemocnici. Trpěl chronickým plicním onemocněním. Právě kvůli tomu bylo přerušeno i turné, které si Katapult v letošním roce naplánoval na rozloučenou se svými fanoušky. Do konce turné zbývalo odehrát koncerty v Kadani a ve Zlíně, oba byly v prosinci zrušeny. V říjnu 2007 zemřel i bubeník Katapultu Anatoli "Tolja" Kohout.

Skupina se původně jmenovala Mahagon, ale v roce 1974 dostala sestava O. Říha, J. Šindelář a V. Krampol v Západočeském kraji zákaz a přesídlila do Prahy. Tam získala povolení ke hraní a přidal se k ní Kohout. Název Katapult si přinesl ze své bývalé kapely, která existoval jen jeden rok.

Počátkem roku 1976 nahrál Katapult svou první desku u Supraphonu. Podle slov kapely měla velký úspěch a prodávala se v obrovských nákladech (přes 50 000 kusů). Anatoli "Tolja" Kohout pak z kapely odešel, ale po letech se vrátil a hrál v původní sestavě až do své smrti.

Reklama

Výběr článků

Načítám