Hlavní obsah

Nájemné od ledna zdražuje měsíčně o stokoruny

Většina měst zvýšuje od ledna 2009 nájmy až na zákonem povolené maximum. Lidé si tak připlatí za bydlení většinou několik set korun za měsíc. Radnice poplatky za bydlení postupně zvyšují proto, aby nejpozději do roku 2012 dosáhly tržního nájmu. Po ukončení deregulace má roční nájemné činit okolo pěti procent z tržní ceny nemovitosti.

Foto: Jana Šprunková, Právo

V Praze byty standardní kvality budou zvyšovat cenu průměrně o 20 až 40 %, více cena poroste zřejmě u bytů nižší kvality - až dvojnásobně.

Článek

Jedno z nejvyšších zvýšení nájmu čeká obyvatele Libereckého kraje. Většina měst i soukromých vlastníků využila maximální možnost zvýšit regulované nájemné, zdražení se tak dotkne několika tisíc domácností.

Třeba v České Lípě zdraží nájemné ve 180 obecních bytech o 50 až 70 %. V případě bytů vyššího standardu zdražení činí téměř polovinu. Tam, kde dosud platili za metr čtvereční nájemné 17,80 Kč, zaplatí od Nového roku 26,40 Kč.

Ještě výraznější zdražení čeká obyvatele méně vybavených bytů, kde se nájem zvýší o více než 70 % na 22,80 Kč za metr čtvereční. Za sedmdesátimetrový byt nižší kategorie tak lidé zaplatí měsíčně o 665 korun víc. Podobně vzrostou ceny i v dalších městech v kraji.

Nejvíc podraží nájmy v bytech nižší kvality

Větší výdaje za nájem budou mít i lidé ve Středočeském kraji. V kutnohorských bytech bývalé první kategorie stoupne cena o 46,1 % na 41,33 Kč, v bytech druhé kategorie se zvýší o 56,9 % na 38,44 Kč a v bytech třetí kategorie o 62,8 % na 33,36 Kč za metr čtvereční. Nejvíce zdražení pocítí uživatelé bytů čtvrté kategorie, kteří budou platit 30,66 Kč za metr čtvereční, tedy o 77,1 % více než dosud.

V Kolíně se zvýší nájemné v bytech první kategorie o 35,5 procenta na 28,97 Kč, v bytech druhé kategorie o 45,7 % na 25,06 Kč, v bytech třetí kategorie o 51,1 % na 20,99 Kč a v bytech čtvrté kategorie o 64,4 % na 17,72 Kč za metr čtvereční.

Z měst v Moravskoslezském kraji ostravská radnice zvýší regulované nájemné průměrně o 27 %, Karviná dokonce o 34 procent. Za karvinský byt odpovídající někdejší první kategorii o rozloze 60 m2 zaplatí lidé kolem 1864 korun, což je meziročně o 500 Kč více.

V Olomouci už doženou tržní ceny

Podobná situace je na Ústecku. Například v Mostě poroste nájemné o maximální možnou míru 19,5 %. Za metr čtvereční zaplatí měsíčně nájemníci asi 6000 bytů nově 21,24 Kč. V bytě průměrné velikosti tak bude měsíční nájem dražší o přibližně 200 korun.

V městských bytech s regulovaným nájmem na Vysočině se platby zvýší i o více než 36 %. Nájemné stoupne ve všech pěti největších městech kraje. Ve Žďáru nad Sázavou bude vyšší zhruba o 30 % a u většiny bytů se bude pohybovat kolem 42 Kč za metr čtvereční. V Pelhřimově například nájemce dvoupokojového bytu o 71 m2 od ledna připlatí 660 Kč měsíčně, nájemné vzroste z 1810 na 2470 korun.

S navýšením několika stokorun musejí počítat i nájemníci městských bytů v Olomouckém kraji. Za byt o rozloze 70 metrů čtverečních v centru Olomouce nájemník zaplatí od Nového roku 3844 korun měsíčně, zatímco nyní platí 2980 korun. Za stejně velký byt v panelovém domě na sídlišti lidé budou nově platit 3670 korun, což je o 951 korun více. Nájemné zdraží v průměru o 35 %, čímž se ve městě srovná volné a regulované nájemné.

O několik set korun vyšší nájmy budou mít také v Jihočeském kraji. Třeba v Českých Budějovicích se zvýší nájemné o 36,4 % na 42,87 Kč v bytech dříve řazených do první kategorie.

V Praze vzrostou činže až dvojnásobně

Většina pražských městských částí zvýší nájemné ve svých bytech výrazně. Za metr čtvereční tak zaplatí Pražané v průměru mezi 60 a 90 korunami. Deregulace se hned po Novém roce nedotkne lidí z Prahy 2, 8, 9, 12 a 17. Tyto městské části však budou zdražovat během roku. Byty standardní kvality budou zvyšovat cenu průměrně o 20 až 40 %, více cena poroste zřejmě u bytů nižší kvality. U těch může být cena v porovnání s letoškem až dvojnásobná.

Ve Zlínském kraji zvýšení nájemného oznámila všechna velká města. Například v krajském městě se cena za bydlení v některých bytech navýší o více než 40 %, podobně nájemné poroste ve Valašském Meziříčí.

Regulované nájemné vzroste i v Pardubickém kraji. V standardním bytě, dříve první kategorie, v Pardubicích bude nájemce platit přes 45 korun za metr čtvereční, téměř 30 korun pak v Chrudimi.

Zdražit nájem se chystá i většina radnic v Královehradeckém kraji. V centru Hradce Králové nájem z metru čtverečního podraží o 16 korun na 57,43 Kč. Například ve Vrchlabí se nájemné z metru čtverečního zvýší o 30 % na 33,50 Kč. V celém kraji nájemné v městských bytech různé kvality zdraží od 15 do 59 %.

Konec uvolňování nájmů byl původně stanoven na rok 2010. Ministerstvo pro místní rozvoj však v případě většiny krajských měst, kde hrozí výraznější zvyšování regulovaných nájmů, navrhlo na začátku října rozložení deregulace nájemného až do roku 2012.

S tím však nesouhlasí majitelé domů. Prodloužení deregulace podle nich může připravit státní rozpočet až o několik miliard korun. Na 4800 z nich žaluje kvůli regulovaným nájmům Česko u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Reklama

Související témata:

Související články

Velká města zvýší nájmy o desítky procent

Lidé v bytech s regulovanými nájmy se příští rok finančně pořádně prohnou. Jejich činže se totiž zvýší nejrazantněji od roku 2007. Obálky s oznámením o nové...

Nájemné roste, ale neplatit se vymstí

Regulované činže od roku 2007 každoročně prudce rostou, ale řešit situaci neplacením se nájemníkům rozhodně nevyplatí. Majitelé totiž mohou dát nájemníkovi...

Výběr článků

Načítám