Hlavní obsah

Grammy za celoživotní dílo pro autora kytary Fender a skupinu The Four Tops

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Clarence "Leo" Fender, muž který dal světu nejslavnější elektrickou kytaru, bude v únoru posmrtně poctěn cenou Grammy společně s legendou ze 60. let The Four Tops.

Článek

Clarence Leonidas Fender byl Američan řeckého původu, žil v letech 1909 - 1991. Založil společnosti Fender Electric Instrument Manufacturing Company (nyní Fender Musical Instruments Corporation) a také MusicMan and G Musical Products.

Jeho hudební nástroje a zesilovače, které vyvíjel už v padesátých letech, jsou i po půl století bez nadsázky nejslavnějšími produkty svého druhu. Fender společně s Lesem Paulem jsou považováni za nejvlivnější postavy v dějinách elektrických nástrojů. 

Les Paul na rozdíl od Fendera ještě žije a ve svých třiadevadesáti letech byl v listopadu oceněn americkou Rock'n'rollovou síní slávy. Svou první elektrickou kytaru sestrojil v roce 1941 a v roce 1952 byl na trh uveden slavný model Les Paul, na který hráli Eric Clapton či Jimmy Page. Originál vyrábí firma Gibson, po světě se však prodávají statisíce kopií, stejně jako v případě Fenderových stratocasterů či telecasterů.

Klasici motownského soulu

Vokální skupina The Four Tops patří ke klasice proslulé značky Motown. Založili ji již v padesátých letech Levi Stubbs, Abdul "Duke" Fakir, Renaldo "Obie" Benson a Lawrence Payton. Věnovali se doo-wopu, jazzu a soulu.

Po krátkém období jazzových standardů, které jim popularitu nepřineslo, začali točit typický motownský soul. Ve spolupráci se slavným autorským týmem Holland-Dozier-Holland se v šedesátých letech zrodily velké hity I Can't Help Myself (Sugar Pie, Honey Bunch) a Reach Out I'll Be There, které se hrají dodnes.

Později se skupina rozloučila s Motownem a koketovala i s disko hudbou, ale doba, kdy určovala trendy, již nenávratně pominula. The Four Tops ještě stále existují, většina původních členů však zemřela, jedná se tak spíše o udržování značky.

Poslechněte si celé písničky zde.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám