Hlavní obsah

Punk před třiceti lety i dnes na DVD

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva dokumentární filmy, které právě vyšly na DVD, přibližují fenomén punku. The Punk Rock Movie Dona Lettse vznikl v době první punkové exploze na konci sedmdesátých let. Punk´s Not Dead o třicet let později, takže může ukázat, jak se punk za tu dobu proměnil, co z původních idejí zůstalo a co se změnilo.

Článek

The Punk Rock Movie je vůbec nejslavnějším filmem o anglickém punku. Zachycuje scénu v době zrodu a prvního vrcholu, kdy starou dobrou Anglii šokovali rozježení a drzí Sex Pistols.

Přináší řadu unikátních záběrů v té době nastupujících punkových kapel, jako byly Generation X, Slaughter And The Dogs, Johnny Thunders and The Heartbreakers, The Clash nebo X Ray Spex. Koncertní vystoupení se podařila Donu Lettsovi natočit, protože byl těsně spjat se scénou, dělal DJe v klubu Roxy.

Přestože koncerty jsou jádrem filmu, snímek je hlubší sondou do scény. Ukazuje bezútěšnou situaci punkerů vyřazených ze společnosti, kteří se zoufale chtějí vyjádřit a produkují nemelodický hluk, i zásahy policie. Scénu ale nijak nepřikrášluje. Ukazuje, že kapely neuměly moc hrát, poučný je v tomto ohledu zejména záběr, jak Alternative TV nahrávají ve studiu. Nechybí ani záběry na nitrožilní aplikaci drog nebo na punkera, který se pořeže.

Zvuk ani obraz nejsou nic moc, on také film vznikal na koleně podobně jako sama hudba a Don Letts ho pořizoval na 8mm kameru. Na druhou stranu je to jeden z mála dokumentů, zachycující scénu ve stavu zrodu a přibližujících navíc, jak velké procento žen na ní bylo, což připomínají především The Slits.

Punk dnes

Punk´s Not Dead Susan Dynnerové přibližuje scénu o třicet lez později, kdy Sex Pistols jsou už uznávanou klasikou žánru a Ramones byli uvedeni do Rock´n ´rollové síně slávy. Kromě velkého počtu koncertních záběrů je na filmu především zajímavý názorový střet pravověrných punkerů, jako jsou Subhumans, s poppunkovými a emo kapelami.

Diskutovanou otázkou je, kdy punk ještě zůstává punkem a představuje skutečnou revoltu, a kdy se zachovala jen forma bez obsahu nabízená MTV.

Poučné také je, jak se scéna vyrovnává s komercializací. Rozježené obarvené vlasy, piercing a roztrhaná trika se jmény kapely už nikoho nešokují, nosí je i školáci a dají se běžně koupit. Na punkovém image vydělává řada firem, ale právě trička pomáhají kapelám přežít a představují jejich hlavní příjem. A sponzoři umožňují pořádat velké akce, kde mohou kapely šířit své názory před širším publikem.

Snímek zachycuje na koncertech řadu známých kapel, jako jsou právě Subhumans, UK Subs s nejstarším punkerem na světě Charliem Harperem, i NoFX, Pennywise, Angelic Upstarst, The Adicts, GBH ale také Green Day, Offspring a dokonce i My Chemical Romance.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám