Hlavní obsah

Americký kritik by dal Oscara Menzelovi

Právo, Zbyněk Vlasák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Magazín The Hollywood Reporter oslovil pět renomovaných filmových kritiků a požádal je o jejich tipy na vítěze Oscarů v hlavních kategoriích. Peter Rainer z Christian Science Monitor vybral pro cenu za nejlepší film Obsluhoval jsem anglického krále režiséra Jiřího Menzela, který měl letos v srpnu premiéru v Los Angeles, a teoreticky tak splňuje základní pravidla.

Článek

„Byl to dost mizerný rok, ale tenhle film se mi líbil. Hlavně proto, jak se zcela neobvyklým a lyrickým způsobem vyrovnává s tragédií,“ říká Rainer, který by dal i dvě sošky Jiřímu Menzelovi za režii a adaptovaný scénář a také Ivanu Barnevovi za hlavní mužský herecký výkon.

Z ankety vyšlo pět různých možných vítězů

Všech pět kritiků se však neshodlo prakticky na ničem, proto i z této miniankety vyšlo pět různých možných vítězů.

Kromě českého filmu to byl Milionář z chatrče (příběh indického chlapce, který to dotáhl až do známé televizní soutěže), Encounters at the End of the World (režiséra Wernera Herzoga), Podivuhodný případ Benjamina Buttona (v režii Davida Finchera s Bradem Pittem a Cate Blanchettovou) a divácký hit letošního léta batmanovský Temný rytíř.

V hereckých kategoriích nejvíc bodoval Ralph Fiennes

V hereckých kategoriích nejvíc bodovali Ralph Fiennes za roli v britském historickém dramatu Vévodkyně, Heath Ledger za postavu Jokera v Temném rytíři a Frank Langella za ztvárnění Richarda Nixona ve filmu Duel Frost/Nixon.

Menzelův film Obsluhoval jsem anglického krále byl v Americe přijat vcelku kladně, New York Times mu daly 70 procent, prestižní časopis Variety 80 procent, zmiňovaný Peter Rainer dokonce plný počet 100 procent.

Nominace na filmové Oscary budou oznámeny 22. ledna příštího roku, samotné slavnostní předávání pak proběhne 22. února 2009.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám