Hlavní obsah

Umělecká dynastie Johanusů vystavuje svá díla v Praze

Právo, Peter Kováč
PRAHA

Jihočeská umělecká dynastie Johanusů se představuje na výstavě v pražské Chodovské tvrzi. Rodinnému uskupení dominují dva bratři. Václav Johanus je špičkový grafik a ilustrátor, majitel galerie v Českých Budějovicích. Petr Johanus patří mezi vyhledávané restaurátory historického nábytku, baví ho řezbářství a v Praze jako kurátor vede galerii Carpe Diem.

Foto: archiv, Právo

Petr Johanus, Spoutaná stavidla, objekt 2001

Článek

Jejich pohled na svět uměleckých forem je plný humoru a hřejivé lidskosti. Václav často a rád pracuje jako ilustrátor pro knihy i časopisy a výstava představuje jeho nejrůznější kreativní nápady. S chutí a elánem se pustil i do té nejsložitější činnosti, jakou je tvorba pro děti. Mnozí si ho pamatují jako tvůrce kalendáře pro firmu Koh-i-noor, kde tužky zabudoval do panoramatu města s mrakodrapy.

Petr Johanus má na výstavě úžasné dřevěné objekty téměř zcela nepotřebných, ale přitom nádherných a ušlechtilých věcí. Dýchá z nich autorova pokora k řezbářské tradici a úcta k rukodělnému řemeslu. Autor tu s nevšední fantazií využívá nejrůznější staré nástroje a zapomenuté předměty, aby jim v nečekaných i překvapivých výtvarných souvislostech vdechl nový imaginární život.

Poslední v řadě Johanusů je Václavův syn David, který se věnuje užitému umění, řezbářství a malbě a na výstavě je zastoupen obrazy, jež pokračují v tradici jihočeské školy Karla Valtra.

3x Johanus

3x JohanusChodovská tvrz, Praha

3x JohanusChodovská tvrz, PrahaDo 4. ledna, denně kromě pondělí od 13 do 19 hodin

3x JohanusChodovská tvrz, PrahaDo 4. ledna, denně kromě pondělí od 13 do 19 hodin

3x JohanusChodovská tvrz, PrahaDo 4. ledna, denně kromě pondělí od 13 do 19 hodinFoto popis| Petr Johanus, Spoutaná stavidla, objekt 2001

Foto autor| Foto archív

Reklama

Související články

Finanční krize ze skladu Galerie Švestka

Finanční krize... z našeho skladu, tak se jmenuje výstava v pražské Galerii Jiřího Švestky v Biskupském dvoře. Přestavuje obrazy, fotografie, objekty a videa...

Výběr článků

Načítám