Hlavní obsah

Český pavilon na Expo 2010 představí urbanizovanou krajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český pavilon pro výstavu Expo 2010 v čínské Šanghaji připraví firma Film Dekor, která vyhrála i konkurz na minulou výstavu v japonském Aiči a do letošní soutěže poslala tři návrhy. Vyhrála s projektem Urbanizovaná krajina, který přivede návštěvníka do fiktivního města. Novinářům to v úterý řekl generální komisař Expa Pavel Antonín Stehlík. Podle něj dalo projekt této firmy na první místo všech 16 členů hodnotící komise.

Foto: ČTK

Český pavilon pro výstavu Expo 2010 v čínské Šanghaji připraví firma Film Dekor. Na snímku vizualizace interiéru pavilonu.

Článek

Do soutěže na přípravu českého pavilonu se přihlásilo devět týmů. Jejich úkolem bylo přetvořit již hotový pavilon, který si Česká republika v Šanghaji pronajala. Podle Stehlíka si návrh týmu firmy Film Dekor získal komisi tím, že dokázal udělat z budovy reprezentativní záležitost. "Dokázal nádherně ztvárnit téma, které jsme vyhlásili, a to je Plody civilizace. Okouzlil nás a myslím, že okouzlí i návštěvníky expozice," uvedl.

Podle Stehlíka návštěvníci na první pohled uvidí, že jde o pavilon České republiky. Fasádu navrhlo známé architektonické studio SIAL, které firma Film Dekor oslovila. Na stěně bílého kvádru pavilonu je vytvořen půdorys Staroměstského náměstí, struktura je sestavena z malých jednotek, které tvoří jednotlivé městské bloky. Teprve při bližším pohledu divák zjistí, že jednotlivé body jsou hokejové puky. Je to symbol českého hokeje a českého úspěchu i obchodního, uvedl Stehlík.

Interiér pavilonu tvoří v souladu s tématem expozice různě velké kvádry představující město propojené zvlněnou krajinou. Uvnitř kvádrů budou jednotlivé expozice, na některé se bude promítat. Podle architekta Josefa France bude pavilon ukazovat napětí mezi tím, že civilizace vytváří plody, ale že přináší i jistá negativa.

David Černý, Federico Díaz, Jakub Nepraš či Rafani

Autorkou koncepce expozice je kurátorka Lenka Lindaurová, která přizvala umělce střední a mladé generace. David Černý, Federico Díaz, Jakub Nepraš či Rafani vytvoří díla, která představí jednotlivá civilizační témata - technologii, dopravu, nejbližší žitý prostor člověka, energii, smysly, ekologii; jedno téma se bude věnovat přiblížení života v České republice.

"Neprezentujeme umělce ani výrobky, to už je dnes anachronismus, ale emoce," řekla Lindaurová. Cílem autorů je, aby si lidé odnesli z expozice určité vjemy, aby na ně zapůsobila a zapamatovali si ji. Kritérium originality bylo podle historika architektury a člena poroty Zdeňka Lukeše důležitým faktorem při rozhodování o tom, kdo expozici připraví.

V zadání soutěže bylo uvedeno, že se návrhy musí vejít do přibližně 182 miliónů korun, tuto podmínku splnili všichni uchazeči, vítězný očekává náklady asi o tři miliony korun nižší. Na českou prezentaci v Šanghaji stát vyčlenil 520 miliónů korun, na realizaci a provoz českého stánku a jeho náplně na světové výstavě je vyhrazeno 34 procent z celkového rozpočtu.

Reklama

Výběr článků

Načítám