Hlavní obsah

Izrael zakázal emisaru Rady bezpečnosti vstup do země

Právo, CNN, los

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Izrael v pondělí zakázal zvláštnímu zpravodaji Rady bezpečnosti OSN pro palestinská území Richardu Falkovi vstup do země. Židovský stát své rozhodnutí zdůvodnil tím, že Falk přirovnal Izrael k nacistickému Německu a jeho chování vůči Palestincům k německému teroru vůči Židům za 2. světové války.

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Izraelská premiérka Cipi Livniová

Článek

Falk měl v úmyslu připravit na palestinských územích zprávu o izraelském zacházení s Palestinci. Policisté ho však zadrželi ihned po příletu na Ben Gurionovo letiště v Tel Avivu a poslali ho nejbližším letadlem zpět do Ženevy.

„Falkovi nejde o zlepšení lidských práv. Přichází rovnou s hotovými závěry, které zahrnují extrémní a metodickou kritiku pouze a jen izraelské strany,“ řekl mluvčí izraelského ministerstva zahraničí Jigal Palmor. Židovský stát už dříve Falka varoval, že ho deportuje, pokud se pokusí vstoupit na izraelské území.

Propalestinští aktivisté proti izraelskému rozhodnutí o Falkově deportaci protestovali a označili ho za „vážné porušení práv Palestinců žijících pod izraelskou okupací“.

Falk působí jako profesor na americké Princetonské univerzitě. Ačkoli je židovského původu, často kritizuje politiku USA pro její údajnou vstřícnost vůči Izraeli.

Do Palestiny se vrací přes dvě stě vězňů

Až v pátek 19. prosince vyprší po půl roce dočasné příměří mezi radikálním hnutím Hamás a Izraelem, palestinská organizace v něm nebude pokračovat. Hamás to oznámil ze syrského Damašku. „Nebude žádné obnovení příměří, až vyprší,“ oznámilo hnutí, které se násilnou cestou zmocnilo vlády v pásmu Gazy v červnu loňského roku.

Přesto Izrael včera zahájil propouštění 227 palestinských vězňů. Nikdo z nich nebyl zapojen do vražedných útoků na Izraelce a nikdo také není členem Hamásu.       

Reklama

Výběr článků

Načítám