Hlavní obsah

Katalog Raye Charlese na internetu

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Digitální vydání vánočního alba The Spirit of Christmas americké hudební legendy Raye Charlese předznamenává sérii několika alb, která by se měla v digitální podobě objevit příští rok a přivést tak nové mladé posluchače k odkazu zpěváka, jenž zemřel v roce 2004 po kariéře trvající přes půl století.

Článek

Společnost Concord Music Group chce v digitální formě nabídnout desky vydané v šedesátých, sedmdesátých a osmdesátých u ABC a Tangerine. Mnohé z nich budou takto dostupné poprvé. Kromě zmíněného vánočního alba se na rok 2009 chystá blíže neupřesněná kompilace, šest alb a k nim neznámé bonusy.

The Spirit of Christmas byla deska z roku 1985 (Columbia Records), na které Ray Charles nazpíval nejoblíbenější americké vánoční melodie. Nové vydání je obohaceno o známý duet Baby It's Cold Outside natočený s Betty Carterovou v roce 1961.

"Pro Concord má smysl přinášet Rayovu muziku fanouškům a vytvářet nové posluchače," říká prezidentka nadace Raye Charlese Valerie Ervinová, "Ray Charles u nás oceňoval pravou lásku k hudbě a inovativní marketingové postupy."

Tvůrce žánru

Ray Charles Robinson (1930-2004) získal 12 cen Grammy a prodal milióny desek. Je považován za praotce rhytm and blues. Spojil duchovní černošský gospel s „hříšnými“ rytmy, na které se tancovalo v bluesových klubech, a později zasáhl i do světa country.

Narodil se v roce 1930 v Albany ve státě Georgia. Vyrůstal v chudobě se svou matkou a navíc v sedmi letech oslepnul. Vzdělání se mu dostalo ve speciální škole pro hluché a slepé, kde vyšel najevo jeho mimořádný talent.

Když vyrostl, přesunul se do Seattlu, kde se setkal se začínajícím Quincy Jonesem, později slavným muzikantem a producentem, který stál za raketovou sólovou kariérou Michaela Jacksona. Ve čtyřicátých letech začal nahrávat pro firmu další velké legendy, nedávno zesnulého Ahmeta Erteguna, a v roce 1955 přišel první hit I Got a Woman. Pak už natáčel jednu úspěšnou desku za druhou.

Podle údajů na jeho oficiálních internetových stránkách vydal 250 desek. Jeho kariéra trvala 58 let. Nejslavnějšími se staly skladby Georgia On My Mind, Hallelujah I Love Her So, Night Time Is The Right Time, What I´d Say, Hit The Road Jack, Unchain My Heart a I Can´t Stop Loving You.

Reklama

Výběr článků

Načítám