Hlavní obsah

Muž, který se prokopal do muzea

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ROTTERDAM

Slavné rotterdamské Museum Boijmans Van Beuningen, které se mj. chlubí největší holandskou kolekcí děl Hieronyma Bosche, má novou senzaci. Italský sochař Maurizio Cattelan sem nainstaloval sochu muže, který se prokopal ze sklepa do sálů muzea a udiveně kouká na obrazy holandských barokních mistrů. Většina diváků v místnosti vůbec nesleduje malby na stěnách, ale celou pozornost věnuje tomuto zvědavci.

Foto: Peter Kováč, Právo

Cattelanova plastika v rotterdamském muzeu

Článek

Cattelan začínal svoji kariéru v roce 1993, kdy jako třiadvacetiletý přijel do New Yorku a v jedné z galerií ustájil živého osla s vývěskou: „Přístup na vlastní nebezpečí. Nedotýkat se, nekrmit, nekouřit, nefotit, nevodit psy.“ Velký ohlas se dostavil až ve chvíli, kdy Cattelan vytvořil superrealistickou sochu papeže Jana Pavla II., který padá na rudý samet zasažen velkým meteorem.

Dílo vystavené na Benátském bienále vzbudilo díky Polákům obrovský skandál, což byla pro umělce nejlepší cesta k úspěchu.

Muž, který se prokopal do sbírky barokního umění, tak mediálně slavný není, ale pro každého návštěvníka Museum Boijmans Van Beuningen zůstane nadlouho nezapomenutelnou vzpomínkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám