Hlavní obsah

S oteplováním moří zmizela pětina korálových útesů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

POZNAŇ

Oteplování moří pokračuje a výsledkem je zmizení téměř pětiny korálových útesů ze světových oceánů. Většina zbylých korálů by mohla vymizet do čtyřiceti let. Vyplývá to ze zprávy Globální skupiny pro monitorování korálových útesů.

Foto: Pro Novinky Klára Bezemková, Novinky

Článek

Zpráva byla zveřejněna na konferenci Světového svazu ochrany přírody (IUNC) v polské Poznani, kde představitelé 190 zemí diskutují o klimatických změnách a o dohodě, která má nahradit kjótský protokol.

„Nebude-li uděláno nic, co by vedlo k podstatnému snížení (škodlivých) emisí, o korálové útesy přijdeme,“ řekl koordinátor skupiny Clive Wilkinson. „Svět už v uplynulých dvaceti letech přišel o zhruba 19 procent korálových útesů. Jestli bude pokračovat současný trend v uvolňování oxidu uhličitého, zbylé útesy přijdou nazmar v příštích dvaceti až čtyřiceti letech,“ upřesnila ředitelka IUNC Julia Martonová-Lefevreová.

Zvyšování podílu CO2 v atmosféře, které živí globální oteplování, zvedá hladinu moře i jeho teplotu. To vodu činí kyselejší, což ohrožuje vápenaté útesy - domovy tropických ryb a dalších rozmanitých druhů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám