Hlavní obsah

Počítačová myš slaví 40. narozeniny

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Myš je v dnešní době chápána jako neodmyslitelná součást každé počítačové sestavy. Skoro by se zdálo, že myš byla vyrobena ve stejnou dobu jako počítač samotný. Prototyp počítačové myši se ale představil o 30 let později, než první počítače. V úterý oslavila počítačová myš již 40. narozeniny.

Článek

Historie počítačové myši sahá do 60. let minulého století, kdy byly vytvořeny první koncepty a prototypy nového polohovacího zařízení. Za symbolické datum narození se však považuje 9. prosinec roku 1968.

Tehdy byla myš poprvé představena veřejnosti. Během události, která je často označována jako „Matka všech prezentací“, představil Engelbart a jeho 17 kolegů ze SRI 90 minutovou demonstraci pro veřejnost na konferenci Fall Joint Computer Conference v San Franciscu.

:. Prototyp myši Foto: Bootstrap Institute

Kromě myši tento tým dále představil hypertext, objektové adresování, dynamické propojování souborů a spolupráci dvou lidí přes sdílenou obrazovku, kteří komunikovali slovem i obrazem přes síť. Kompletní historii počítačové myši naleznete zde.

Počítačové myši budou nahrazeny dotekem a hlasem

„Chceme-li vidět budoucnost myši, může být náznakem směru například gesty ovládaná myš Logitech MX Air,“ řekl Rory Dooley, viceprezident společnosti Logitech.

„Zatímco tradiční myši a klávesnice budou mít stále své místo a využití z hlediska produktivity, vznikající fenomén digitálních domácností a nové formy zábavy otevírají dveře pro nové způsoby interakce s počítači – a může se jednat o hlas, dotek nebo něco úplně nového,“ dodal.

Podle analytické firmy Gartner používá dnes počítač na celém světě více než miliarda lidí a další miliarda lidí začne s počítači podle očekávání pracovat do roku 2014. Takřka každý počítač je navíc vybaven myší, nebo obdobným polohovacím zařízením.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám