Hlavní obsah

VIDEO: Topolánek zůstává šéfem ODS, "dvojkou" strany je Vodrážka

Právo, Novinky, fia, map
PRAHA
Aktualizováno

Mirek Topolánek zůstává na další dva roky předsedou ODS. Delegáti 19. kongresu strany ho v neděli dopoledne zvolili nadpoloviční většinou 284 hlasů. Pavel Bém obdržel 162 hlasů z celkových 492 hlasů. Prvním místopředsedou strany se stal širší veřejnosti málo známý starosta Prahy 13 David Vodrážka, tým řadových místopředsedů zůstal v původním složení.

Foto: René Volfík, ČTK

Premiér a předseda ODS Mirek Topolánek při projevu před volbou předsedy na stranickém kongresu.

Článek

Protože se v pátek pražské ODS nepodařilo prosadit zkrácení mandátu předsednictva na jeden rok, povede Topolánek stranu další dva roky.

Delegáti kongresu dali současnému předsedovi důvěru přes drtivou porážku ODS v senátních a krajských volbách. Topolánek jim slíbil sjednotit stranu. Zavázal se také, že se poučí z chyb.

Dramatická volba prvního místopředsedy

Po volbě předsedy začali delegáti kongresu volit prvního místopředsedu, což se kvůli těsným výsledkům protáhlo na tři kola.

Před třetím kolem, do kterého postoupili Vodrážka a Langer, vystoupil Topolánek a oznámil, že podporuje Vodrážku. "V dané chvíli já podporuji na prvního místopředsedu Davida Vodrážku. To se mi říká o to hůř, že Ivan Langer je můj kamarád," prohlásil Topolánek s tím, že chce ve svém týmu oba a mohlo by se stát i to, že tam nebude ani jeden.

Langer poté delegátům oznámil, že se vzdává kandidatury ve Vodrážkův prospěch. Vodrážka naopak vyzval delegáty, aby podpořili Langera při volbě řadového místopředsedy. Ve třetím kole volby pak Vodrážka dostal 333 hlasů.

:. Ivan Langer oznamuje, že se vzdává kandidatury na prvního místopředsedu ODS ve prospěch Davida Vodrážky (vpravo).foto: Právo/Milan Malíček

Kdo je David Vodrážka (37)
Vystudoval Vysokou školu finanční a správní, poté až do roku 2002 pracoval jako obchodní manažer.
Do ODS vstoupil v roce 1998, je předsedou místního sdružení ve Stodůlkách. V roce 2002 se po volbách stal starostou Prahy 13. Svou funkci obhájil i o čtyři roky později, kdy se navíc stal členem zastupitelstva hlavního města Prahy. Na magistrátu je předsedou dopravního výboru, členem výboru územního rozvoje a prvním místopředsedou klubu ODS.
V listopadu 2007 byl soupeřem primátora Pavla Béma při volbě předsedy pražské ODS. Těsně před hlasováním však kandidaturu stáhl, protože podle svých slov chtěl, aby Praha byla jednotná a měla silného předsedu.
Vodrážka byl jedním z pražských zastupitelů, kterým se nelíbil návrh nové budovy Národní knihovny od architekta Jan Kaplického. V říjnu loňského roku prohlásil: "Chvilková ostuda u úzké skupiny lidí nám stojí za to, aby, dejme tomu, nad Prahou nevznikl jakýsi chrchel."
David Vodrážka se narodil 23. března 1971 v pražských Stodůlkách. Je ženatý, má tři děti. Ve volném čase hraje na bicí v rokenrolové skupině Screwballs.

Tým řadových místopředsedů se nezměnil

Svou funkci na vysočanském kongresu obhájili všichni řadoví místopředsedové ODS. Hned v prvním kole volby řadových místopředsedů ODS zvítězili Ivan Langer se ziskem 316 hlasů a Petr Gandalovič, pro kterého hlasovalo 250 delegátů.

Ve druhém kole uspěl Petr Nečas, ve třetím kole volby pak zabodoval i bývalý hejtman Petr Bendl, když se Evžen Tošenovský kandidatury vzdal.

Neuspěli tak například ani ministři Aleš Řebíček nebo Jiří Pospíšil či místopředsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová, kteří také o post místopředsedy usilovali.

Musíme zahrabat příkopy mezi sebou, vyzval Topolánek

"Nemám tak jásavý pocit jako ve Františkových Lázních, kde mne to zaskočilo," reagoval na oznámení Topolánek a ihned poděkoval Bémovi za "někdy sice vybuzenou, ale korektní diskusi".

:. Proslov Mirka Topolánka po zvolení předsedou ODS. Zdroj: TV Prima

Sobotní diskuse v hotelu Clarion podle Topolánka ukázala, že v ODS jsou různé názory. "Vždycky jsem říkal, že strana která nemá různé názory, je mrtvá," konstatoval s tím, že příkopy, které byly v sobotu hluboké, musí nyní občanští demokraté společně zahrabat.

"Udělám proto všechno. Neseme odpovědnost společně, já i Pavel Bém," konstatoval s tím, že práci politici odvádějí směrem k lidem.

:. Mirek Topolánek a Pavel Bém po volbě předsedy strany.foto: Právo/Milan Malíček

"Sláva vítězům, čest poraženým," komentoval výsledek Bém. V nominačním projevu slíbil, že v případě prohry vítězi jako první podá ruku. Po zvolení Topolánka šéfem strany potvrdil svá dřívější slova pro Právo, že v takovém případě nebude kandidovat na místopředsedu strany.

:. Projev poraženého kandidáta na předsedu ODS Pavla Béma. Zdroj: TV Prima.

Sobotka: Dodrží-li Topolánek sliby, zvolili jsme dobře

Šéf Senátu Přemysl Sobotka řekl, že pokud Topolánek dodrží své sliby, tak kongres zvolil dobře. "Pokud změní své vystupování a bude lépe komunikovat dovnitř ODS i k veřejnosti, tak je to lepší volba než Pavel Bém,“ řekl Právu Sobotka.

Podle předsedy horní komory by premiér měl, pokud k tomu vůbec dojde, vyměnit hlavně špatně komunikující ministry. "Je to na Mirku Topolánkovi, ale podle mého názoru by měly být změny malé nebo vůbec žádné,“ uvedl Sobotka.

Ministr spravedlnost Jiří Pospíšil je s volbou spokojený. "Teď bude záležet na nás, zda se nám podaří přesvědčit voliče, že program vlády je pro ně přínosný.

Jak se volilo vedení ODS
Předseda (volilo 492 delegátů)
Mirek Topolánek284
Pavel Bém162
První místopředseda (volilo 492 delegátů)
1. kolo2. kolo3. kolo
David Vodrážka134227333
Ivan Langer170226
Evžen Tošenovský101
Petr Bendl83
Místopředsedové (volilo 490 delegátů)
1. kolo2. kolo3. kolo
Ivan Langer316
Petr Gandalovič250
Petr Nečas232301
Petr Bendl166219288
Evžen Tošenovský184185
Miroslava Němcová154
Aleš Řebíček120
Jiří Pospíšil109
Michal Doktor38
Libor Lukáš23

Mirek Topolánek

15. května 1956 - Narodil se ve Vsetíně.

1980 - Vystudoval Strojní fakultu Vysokého učení technického v Brně.

1989 - Angažoval se v Občanském fóru.

1994 - Vstoupil do ODS.

1996 - 2004 - Senátor za volební obvod č.70, Ostrava-Město.

1998 - 2002 - Předseda senátorského klubu ODS.

Duben 2000 - Červenec 2002 - Ministr průmyslu ve stínové vládě ODS.

Prosinec 2002 - Listopad 2004 - Místopředseda Senátu.

15. prosince 2002 - Zvolen předsedou ODS.

1. března 2003 - Jmenován předsedou stínové vlády ODS.

5. prosince 2004 - Znovuzvolen předsedou ODS.

16. srpna 2006 - Jmenován premiérem.

19. listopadu 2006 - Obhájil křeslo předsedy ODS.

24. července 2007 - Topolánkovi a místopředsedkyni Sněmovny Lucii Talmanové se narodil nemanželský syn Nicolas.

7. prosince 2008 - Topolánek Obhájil funkci předsedy ODS. Jeho protikandidátem byl pražský primátor Pavel Bém.

Reklama

Související články

ON-LINE: Volba předsedy ODS

O post předsedy ODS se v neděli dopoledne na kongresu strany utkali dosavadní šéf a premiér Mirek Topolánek a pražský primátor Pavel Bém. Vítězně z klání vyšel...

Výběr článků

Načítám