Hlavní obsah

Československý filmový zázrak na obrazovkách

Právo, vla

Velkolepý cyklus připravila Česká televize na začátek příštího roku. Multiprojekt Zlatá šedesátá přiblíží ve 26 portrétech divákům vrcholné období českého a slovenského filmu 60. let nazývané tehdy „Československý filmový zázrak“.

Článek

Násilně ukončený obrovský umělecký vzestup čs. kinematografie spojený především s absolventy pražské FAMU (Forman, Chytilová, Menzel, Schorm, Jireš, Juráček a další), ale i s jejich staršími kolegy a profesory (Vláčil, Vávra, Krejčík, Jasný, Kachyňa aj.) je dodnes pramenem obdivu a zdrojem poučení pro filmové zájemce na celém světě. Nebylo příliš dobrým vysvědčením, že právě u nás po roce 1989 a znovuuvádění především indexových snímků následně zájem ochabl.

Osudy tvůrců, z nichž po sovětské invazi 1968 a po začátku normalizace mnozí museli emigrovat, zbylí nemohli dlouho točit či byli přinuceni natáčet slabší scénáře, aby se vůbec uživili, sleduje cyklus, který na základě scénáře Jana Lukeše připravil slovenský režisér Martin Šulík v produkci Čestmíra Kopeckého.

„Impulsem nám byla práce na snímku o Pavlu Juráčkovi,“ vypráví Čestmír Kopecký. „Vize projektu vznikala postupně a hlavně nám chyběly finance,“ pokračuje. „Nedostali jsme grant a až po výměně členů Rady fondu jsme ho na poslední chvíli obdrželi, i Česká televize se rozhodovala sedm let,“ dodává Kopecký.

Nakonec se vše v dobré obrátilo a vznikl cyklus, který začne 3. ledna snímkem o Miloši Formanovi. Pak každou sobotu na ČT 2 následují další tvůrci a vždy bude portrét provázen některým snímkem portrétované osobnosti. Cyklus doplní šestidílný dokument o Čs. kinematografii v letech 1945 až 1972, distribuční film Československá filmová vlna, knižní publikace, DVD a festivalové přehlídky filmů 60. let.

Reklama

Výběr článků

Načítám