Hlavní obsah

Na Klatovsku našli mrtvé mládě orla, zřejmě ho někdo otrávil

Právo, Patrik Biskup
KLATOVY

Statistiku zástupců vzácných druhů volně žijících zvířat, která uhynula po pozření otrávené návnady, rozšířil tento týden další z ohrožených živočichů. Mrtvého orla mořského našli ve středu ochránci přírody na poli poblíž Malého Boru na Klatovsku.

Foto: Patrik Biskup, Právo

V České republice hnízdí odhadem třicet až pětatřicet párů orla mořského.

Článek

Podle předběžného ohledání pták zemřel pravděpodobně na otravu karbofuranem, což je nervový jed, jímž traviči nejčastěji napouštějí návnady, které ilegálně pokládají k hubení škodné zvěře, jako jsou například lišky, kuny nebo vydry. Tuto verzi by měly potvrdit výsledky pitvy a dalšího laboratorního vyšetření. Případem se už zabývá policie.

"Pták uhynul velmi rychle. To je charakteristické pro otravu. Přesnou příčinu smrti budeme znát do tří týdnů,“ řekl Právu Jiří Vlček z odboru Životního prostředí úřadu Plzeňského kraje.

Dále doplnil, že jde o letošní mládě. "Podle ornitologického kroužku se jedná o mládě vyvedené na jednom z českých hnízdišť,“ dodal Vlček.

Místo škodné se často otráví i chráněné druhy

Dostupné statistiky u vádějí, že v posledních dvou letech bylo v České republice otráveno více než deset orlů mořských, kteří jsou největšími dravci vyskytujícími se v Česku a zároveň největším evropským druhem orla s rozpětím křídel až 2,5 metru.

Přestože je pokládání otrávených návnad v přírodě zakázáno více než 40 let, v poslední době se podle ekologů stalo módním prostředkem v boji se škodnou.

Traviči se nezastaví před ničím

Nejčastěji zneužívány bývají široce dostupné insekticidy Furadan, jejichž účinnou látkou je právě karbofuran. Jeho působením dochází k blokování nervových vzruchů, což vede k ochrnutí dýchacího svalstva a ke smrti udušením.

"Několik kapek tohoto jedu dokáže spolehlivě usmrtit nejen škůdce zemědělských plodin, ale prakticky cokoli živého. Traviči používají jako návnadu kusy masa, vnitřnosti, uhynulou drůbež a domácí zvířata, ryby, ale i zastřelené dravé ptáky. Můžeme se setkat i s navrtanými vejci s dírkou zakápnutou voskem,“ uvedl vedoucí záchranné stanice v Plzni Karel Makoň.

Na otrávených zvířatech podle něj nejsou nápadné žádné charakteristické příznaky, u ptáků může být vodítkem typická poloha se svěšenými křídly a hlavou, s křečovitě sevřenými pařáty. Zvířata obvykle hynou náhle a v dobré tělesné kondici.

Četnost orla mořského v Evropě se odhaduje na 5000 párů. V České republice v současné době pravidelně hnízdí zhruba 30 až 35 párů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám