Hlavní obsah

V Číně nalezli Buddhovu lebku

LONDÝN

Ctihodný Siddhattha Gótama, jak oslovovali prvního Osvíceného neboli Buddhu jeho pamětníci, se narodil před 2 631 roky. Zakladatele jedné z největších filozofií světa a duchovní cesty k trvalému osvícení prý teď ale objevili čínští archeologové. Nikoli však jeho učení, ale přímo kousek lebky muže, který tvořil historii.

Foto: Jan Rychetský, Právo

Buddhismus je neodmyslitelně spojený sTibetem.

Článek

Kost prvního učitele buddhismu objevili v Nan-ťingu pod tisíc let starou miniaturou pagody. Pagoda byla vsazena do kovové schrány, která byla objevena poblíž bývalého chrámu v Nan-ťingu letos v srpnu. Podle archeologů je pagoda jednou z 84 tisíc podobných, které nechal vyrobit Ášoka Veliký v druhém století před Kristem k uchování Buddhových ostatků.

Ášoka byl jedním z největších indických císařů, který přestoupil na buddhismus a začal ho šířit masově po celé Asii. Kousek Buddhovy lebky je uložen ve stříbrné krabičce a ta ve zlaté rakvi, která zase v dřevěné malované pagodě.

Ověřování bude trvat

„Tato pagoda může být unikátní, jediná známá, která obsahuje části Buddhovy lebky,“ uvedl Čchi Chaj-ning, hlavní archeolog Muzea v Nan-ťingu, podle britského listu Daily Telegraph. Jenže, o obsahu schránek se zatím archeologové jen dohadují, skutečně jisti si budou, až podstoupí zdlouhavý proces jejich otevírání. A to může trvat řadu měsíců i let.

„Objev ostatků bude mít obrovský vliv na kulturní historii buddhismu v Číně a učiní z Nan-ťingu jeho přední místo. Bude to velká pobídka pro buddhisty i budoucí studia. Pro buddhismus jako náboženství je důležité mít tyto ostatky, aby je mohl ukazovat následovníkům. Myslím, že by měli tu lebku z obalu vyjmout, je to posvátný kousek, ale ne nedotknutelný,“ uvedl podle britského listu Te Čching, expert na buddhismus z Nan-ťingu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám