Hlavní obsah

VIDEO: Astronautce ulétlo nářadí do vesmíru

Astronauti z amerického raketoplánu Endeavour, který v neděli zakotvil u Mezinárodní vesmírné stanice (ISS), uskutečnili úspěšně první ze čtyř plánovaných výstupů do kosmu. Výstup do volného kosmického prostoru provázela drobná nehoda.

Článek

Hlavním úkolem výstupu bylo vyčistit a opravit natáčecí systém jedné ze tří solárních antén ISS. Astronautce Heidemarie Stefanyshyn-Piperové uplavala brašna s nářadím, když se snažila očistit si ruce od oleje, který vytekl z mazací pistole. Tu měla použít k mazání otočného kloubu antény. Jak ukazují přímé záběry NASA, stačila si jen povzdechnout: "Skvělé."

Svůj úkol ale splnila, o nářadí se s ní podělil kolega Steve Bowen, který měl úplně stejné vybavení. Podle mluvčího vedoucího vesmírné mise mají astronauti dost nářadí a vybavení, aby mohli splnit všechny naplánované úkoly na rotačním systému solární antény.

Kromě tohoto drobného problému, který řídící středisko v Houstonu příliš neznepokojil, probíhal výstup do vesmíru podle plánu. Ztráta předmětů, zvláště velkých, v blízkosti stanice ISS a raketoplánu může být ale nebezpečná, pokud by později do stanice narazily.

V opravě solární antény budou astronauti pokračovat i při dalších třech výstupech a úkol možná dokončí až jejich nástupci při následujících misích.

Raketoplán Endeavour dopravil na ISS sedm astronautů a 14,5 tuny vybavení, včetně dvou nových komor pro spaní, toalety, ledničky a nového systému pro čištění vody. Tento systém má pro budoucí provoz stanice velký význam, protože má recyklací kapalných odpadů, a to včetně moči, výrazně přispět k zajištění dostatku pitné vody pro posádku ISS. Dostatek vody je velmi důležitý mimo jiné i proto, že v budoucnu by se měla posádka ISS rozšířit z nynějších tří na šest osob.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám