Hlavní obsah

Zaorálek: Americký radar možná necháme prozkoumat Ústavní soud

Novinky, pno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Až Ústavní soud může řešit otázku umístění amerického protiraketového radaru v České republice. Podle sobotního vyjádření Lubomírka Zaorálka (ČSSD) je to jednou z variant, kterou ČSSD zvažuje. Zaorálek to uvedl v České televizi v rámci právě probíhající mezinárodní konference o protiraketové obraně.

Článek

Dvoudenní setkání organizuje centrum globálních studií Filozofické fakulty Univerzity Karlovy ve spolupráci s iniciativou Ne základnám.

"Je několik postupů, jak o transparentním rozhodnutí jednat," uvedl Zaorálek. "Můžeme požadovat ústavní většinu ve sněmovně. Kdyby byl návrh přijat, přerušili bychom jednání a chtěli po Ústavním soudu nález," řek Zaorálek v ČT.

Nebylo by to poprvé, co by se opozice obrátila na Ústavní soud v boji proti politice vlády. Soudci se nyní zabývají například souladem Lisabonské smlouvy s Ústavou České republiky, v minulosti se museli věnovat i zavedení poplatků u lékaře.

Reklama

Výběr článků

Načítám