Hlavní obsah

Ministři dají Topolánkovi funkce k dispozici, rozhodly špičky ODS

Novinky, rei, gö

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Špičky občanských demokratů v neděli večer poprvé společně řešily příčiny neúspěchu strany ve volbách v krajích i do Senátu a stanovily obecné priority dalších kroků ve straně i ve vládě. Grémium se shodlo na tom, že koaliční vláda s lidovci a zelenými by měla trvat, ministři za ODS nicméně dají premiérovi Mirku Topolánkovi k dispozici funkce.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Mirek Topolánek

Článek

Stejně tak dává k dispozici své funkce celé vedení ODS.

Výsledek jednání, které v Kramářově vile trvalo přes tři hodiny, před půlnocí oznámil sám premiér a šéf ODS. Grémium se v prvé řadě shodlo, že by neměl být předčasně svolán kongres strany a tudíž platí řádný prosincový termín. Platí, že vedení ODS dává k dispozici své funkce.

:. Premiér přednáší před Kramářovou vilou závěry grémia. Za ním zleva předseda klubu ODS v Evropském parlamentu Zahradil, první místopředseda Bém, místopředseda Bendl, místopředseda Gandalovič a místopředseda Langer. foto: ČTK/Eva Kořínková

Topolánek také zopakoval, že nutnost změny je samozřejmá, byť odmítl konstatovat, že ztráta v krajích i Senátu je pro ODS porážka. Strana podle premiéra musí změnit politiku na všech úrovních. Sám si je toho vědom a proto prý také zrušil plánovanou cestu do USA, kde se měl setkat s prezidentem Georgem Bushem.

Grémium nijak nereagovalo na kritiku politiky strany prezidentem Václavem Klausem. „Vpodstatě se řeklo, že si prezident může říkat, co chce,“ řekl Právu jeden z účastníků. Pražský primátor Pavel Bém i dosluhující středočeský hejtman Petr Bendl údajně při jednání vystupovali víceméně konstruktivně a jestli půjdou proti Topolánkovi do souboje o post šéfa ODS, neřekli.

Ministerské funkce k dispozici

Koaliční projekt pokračuje, oznámil dál Topolánek druhý závěr grémia s tím, že je také nutná společná reflexe s koaličními partnery. „Ministři dávají premiérovi funkce k dispozici,“ dodal šéf ODS, čímž naznačil po sobotním druhém kole senátních voleb rovněž často diskutované možné budoucí obměny ve vládě.

Grémium také potvrdilo, že bude dál prosazovat, aby nynější šéf Senátu Přemysl Sobotka na postu setrval. Sociální demokraté chtějí svého kandidáta, mohl by jím být Petr Pithart.

V krajích špičky ODS stranickým reprezentantům radí, aby se drželi programových principů strany a neutvářeli koalice s komunisty.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám