Hlavní obsah

Panelové byty zlevňují, ceny nových nerostou

Právo, Vladimír Čechlovský

Mnohde ceny panelových bytů klesají. Zatímco letos v dubnu tyto byty zlevňovaly prakticky jen v Praze, nyní se k hlavnímu městu přidaly i další oblasti – například Hradec Králové a Brno. Největší pohyby směrem dolů jsou stále vidět v Praze.

Článek

„Jestliže se v dubnu dal běžný třípokoják v paneláku prodat za 2,8 miliónu korun, nyní je reálná cena o deset procent nižší, tak okolo 2,5 miliónu,“ soudí Miroslav Havelka z Omega Reality. Garsonky podle něho zlevnily o zhruba tři sta tisíc na 1,2 miliónu a dvoupokojáky o čtyři sta tisíc na částku okolo dvou miliónů korun.

Jeden z největších prodejců bytů v Praze – Maxima Reality – má sice vyšší odhady aktuálních cen, ale trend jednoznačně potvrzuje. „Panelové byty opravdu o něco zlevnily,“ uvedla ředitelka oddělení prodeje bytů Helena Kačerovská.

V Hradci Králové ceny panelových bytů letos poklesly o deset až 15 procent. „Spíš je to vidět na větších bytech, u menších tak jen o pět až deset procent,“ řekl Jaroslav Nekola ze zdejší Ideal Reality.

V Brně naopak letos nejvíc klesly ceny u menších bytů, a to až o dvě stě tisíc korun. „Třípokojáky šly mírně dolů, a to o padesát až sto tisíc korun,“ uvedla Vanda Čechová z Real Spektrum City.

Ceny bytů v panelových domech v miliónech korun
Gars.2+13+1
dubenříjendubenříjendubenříjen
Praha Maxima reality1,5-1,71,5-1,72,51,8-2,332,5-2,9
Praha Omega reality1,51,22,422,82,5
Brno Real spektrum city1,3-1,41,1-1,21,81,8nad 2nad 1,9
Plzeň Rk Pubec111,5-1,71,5-1,7nad 22
Hradec Králové Ideal Realitynad 1,11,1-1,3nad 1,71,6-1,9nad 1,9nad 1,8

V Plzni zatím zlevnění panelových bytů nezaznamenali. „Jde spíš nadále o stagnaci cen. Zatímco ale malé byty se prodávají dobře, s tří až čtyřpokojovými, kde je cena přes dva milióny korun, to je horší. Buď je třeba slevit pět až deset procent, nebo trpělivě čekat na kupce,“ řekla Michaela Džupinová z realitní kanceláře Pubec.

Makléři se shodují, že trh zpomalil a že množství obchodů stagnuje. Prodej a koupě bytu trvá mnohem delší dobu než tomu bylo dosud. K propadům cen ale podle nich nedojde.

„Praskání cenové bubliny u panelových bytů sice začalo, ale žádné drama se nekoná a ani se konat nebude. V některých městech, jako například v Praze a Brně, je možný ještě pokles o deset až patnáct procent. Jde ale jen o zklidnění trhu, uvedení cen do reálných čísel. Kdo potřebuje prodat či koupit byt, neudělá chybu, když se do toho hned pustí. Není na co čekat,“ soudí Jiří Fajkus, generální ředitel skupiny Real Spektrum.

Ceny nových bytů už nerostou

U nových a starších zděných bytů je situace zcela odlišná. Makléři se vesměs shodují, že i přes velký pokles poptávky až na ojedinělé výjimky ceny neklesají.

„Zaregistroval jsem to u jediného projektu na trhu,“ řekl Právu Jiří Pácal, člen představenstva Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí.

Převládají názory, že i do budoucna ceny budou většinou spíše stagnovat.

„Klesat určitě nebudou. U nových kvalitních bytů je možný i malý růst,“ soudí Kačerovská z Maxima Reality.

Havelka z Omega Reality očekává stagnaci cen, případně čtyř a pětiprocentní růst u nových bytů v zajímavých lokalitách. „Lidé však budou víc vybírat, budou méně ochotni dávat firmě peníze dopředu,“ míní.

Podle Pácala je důležité, jak je ten který developer finančně silný a vydrží čekat na kupce. „Když to ustojí, tak s cenou jít dolů nemusí, v opačném případě by musel i zlevnit,“ řekl Pácal. Podle jeho slov se klienti hlavně mohou těšit na vstřícnější přístup prodejců.

S růstem cen naopak počítá předseda představenstva Central Group Dušan Kunovský. „Ceny v dobrých pražských lokalitách průměrně porostou v rozmezí pěti až deseti procent ročně. Vždy bude záležet na lokalitě a na kvalitě a provedení projektu,“ uvedl nedávno.

Fajkus z Real Spektrum upozornil, že dojde ke snížení nabídky. „Developeři kvůli poklesu poptávky již odkládají některé projekty, kapitálově méně silné firmy je dokonce nabízejí jiným developerům k odprodeji a odcházejí z trhu. Nové projekty se nebudou zahajovat nebo v menší míře,“ soudí Fajkus.

Jaký další vývoj cen očekáváte?
Miroslav Havelka, Omega Reality, Praha
Po panelákových bytech nebude takový hlad jako v minulých letech. Garsonka v Praze by mohla ještě klesnout na 1 až 1,2 miliónu, dvoupokojové byty na 1,5 až 1,9 miliónu a třípokojáky na dva až 2,5 miliónu.
Ceny nových bytů zůstanou na dnešní úrovni s tím, že zajímavé byty v dobrých lokalitách by mohly podražit o čtyři až pět procent.
Helena Kačerovská, Maxima Reality, Praha
Těžké být prorokem, co bude dál. I u panelových bytů je trh stabilní, čekám víceméně setrvalý stav, k dramatickému propadu určitě nedojde.
Nové byty zlevňovat rozhodně nebudou. Když jsou atraktivní, tak se vždy prodají. Poptávka po nich je, i když menší než loni či předloni. U kvalitních bytů je ještě možný malý růst ceny
Jaroslav Nekola, Ideal Reality, Hradec Králové
Větší panelákové byty by mohly do poloviny příštího roku zlevnit ještě o deset až patnáct procent. Menší už ve větší míře s cenou dolů nepůjdou.
Nečekám všeobecné zlevňování nové výstavby, ale u některých velkých bytů nad sto čtverečních metrů by k tomu mohlo dojít. Už teď se stalo, že v jednom domě se rozprodaly menší byty a velké zůstaly.
Michaela Džupinová, RK Pubec, Plzeň
Ceny panelových bytů v Plzni stagnují, ale nevylučuji případně ani velmi mírný pokles, jen o několik málo procent. Zpomalují se ale prodeje, takže kdo bude s prodejem pospíchat, musí jít s cenou o pět až deset procent dolů, nebo čekat na kupce.
Snížení cen nové výstavby neočekávám. Velké byty za 3,5 až 4 milióny, které by se mohly setkat s nezájmem, developeři asi pružně přebudují na menší byty.
Jiří Pácal, Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí
Ceny panelových bytů klesnou, se započtením letošního snížení, asi o dvacet procent. Žádné dramatické propady nečekám, spíš jde o zklidnění a pročištění trhu.
U nové výstavby je hlavní otázkou, jak dlouho developer finančně vydrží čekat na kupce. Když to ustojí, tak s cenou jít dolů nemusí, v opačném případě bude muset i zlevnit. V každém případě bude mít kupec daleko lepší vyjednávací pozici než dříve. Těžko ho nyní bude moci developer nutit do nevýhodných smluv, což bylo běžné při převisu poptávky.
Jiří Fajkus, Real Spektrum
Změnu cen očekávám hlavně u panelových bytů. Žádné drama se však konat nebude. Například v Praze a Brně by mohly panelové byty zlevnit o deset až patnáct procent. Představy, že by ceny mohly klesnout ještě výrazněji, třeba o dvacet až třicet procent, jsou však podle mne liché.

Reklama

Výběr článků

Načítám