Hlavní obsah

Islandským bankám šéfují ženy

Právo, vpl

Island povolal dvě ženy, aby postavily na nohy jeho finanční systém poté, co se zhroutilo kdysi vychvalované bankovní impérium stvořené mladými muži - absolventy elitních univerzit především v USA.

Foto: IPA, Reuters

Dvě zestátněné banky nyní povedou ženy.

Článek

Elín Sigfúsdóttiová a Birna Einarsdóttirová se staly šéfkami New Landsbanki a New Glitnir, znárodněných bank vytvořených islandskou vládou v záchvěvech krize. Obě se mohou pochlubit zkušenostmi „přímo z čelní linie“: první vedla od roku 2003 oddělení Landsbanki pro korporátní klientelu a instituce a druhá od loňského léta jako viceprezidentka sekci domácích komerčních operací v Glitnir.

„Jmenování obou vysílá jasný signál: přichází nová kultura bankovního systému“, řekl listu Financial Times nejmenovaný ministr.

Landsbanki, Glitnir a Kaupthing se především kvůli své agresivní expanzi do zahraničí zhroutily pod tíhou svých dluhů, čímž přivedly ekonomiku ostrovního státu na pokraj bankrotu.

Při hledání viníků místní média ukazují na mladé, sebevědomé, ale nezkušené bankéře, kteří - jak podotkl jeden jejich starší kolega - měli „velké oči a silné žaludky“. Nevypadá to sice spravedlivě, ale na Islandu se říká, že výsledek dopadl tradičně: „Muži nadělají nepořádek a potom přijdou ženy, aby ho uklidily“.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám