Hlavní obsah

V Římě dělníci odkryli město mrtvých

– ŘÍM
Novinky, vm, CNN

Dělníci při renovaci ragbyového stadiónu odkryli rozsáhlý komplex hrobek pod Římem, které rozmístěním napodobují domy, bloky a ulice skutečného města. Uvedly to tamní úřady.

Článek

Středověké hrnčířské úlomky údajně dokazují, že tato oblast byla zřejmě obydlena živými v průběhu takzvaných časů temnot poté, co byla po staletí používána pro pohřby v období římské říše.

Stále není jasné, kdo byl pohřbíván na tomto starém hřbitově. Archeologové ale předpokládají, že někteří z pohřebených byli osvobození římští otroci řeckého původu.

"Je to otázka týdnů, než objevíme, co je tam dole," řekla archeoložka Marina Piranomonte. "Ale je to něco velkého, něco jako sousedství."

Vodítko k vraždě Caliguly?

Oddělená jáma na severu města ukázala hrobku římského hodnostáře, který vedl římské legie ve druhém století našeho letopočtu. Mauzoleum bylo zakryto bahnem po záplavách z řeky Tiber, které vedly ke zkáze celé řady památek, ale na druhou stranu pomohly uchovat nádherné dekorace, mramorové sloupy a nápisy na náhrobcích.

Nápisy na straně hrobky vedly archeology ke zjištění, že hrob patří Marku Noniu Macrinovi, jednomu z nejbližších pomocníků a generálů císaře Marka Aurelia z dob jeho výpadů proti germánským kmenům v severní Evropě.

Archeologové obnovující císařské rezidence na Palatinu přímo v srdci starověkého Říma věří, že obnovili podzemní chodby, ve kterých byl zavražděn císař Caligula jeho vlastními strážemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám