Hlavní obsah

VIDEO: kandidát do Senátu Schwarz nechtěl do výkopu ke zraněnému

Právo, luk

Těsně před volbami se na internetu objevilo třináct let staré video, na kterém je kandidát do Senátu za Prahu 1 a ředitel pražské záchranky Zdeněk Schwarz při zásahu, na kterém odmítá slézt ke zraněnému dělníkovi do výkopu.

Článek

S přístupem Schwarze při této akci na videu evidentně nesouhlasí zasahující hasiči, kteří si na jeho postup při akci chtěli stěžovat. Samotný zásah podle vyjádření Schwarze probírala i Lékařská komora.

Video považuje za účelové

Zdeněk Schwarz odmítá, že by v roce 1995 selhal, záběry hasičů považuje za účelové. „V tom mám čisté svědomí. Já jsem postupoval standardně, dokonce se mě zastala Lékařská komora, která řekla, že jsem nepochybil, a že jako lékař záchranné služby nejsem povinen podstupovat riziko,“ řekl Schwarz Právu.

Hasiči prý záměrně nenatočili, co se dělo na začátku. Schwarz byl prý první na místě a odhadl rozsah zranění, dělníci pracující na stavbě ho měli varovat, že se s ním střecha na stavbě může propadnout. Proto prý povolal hasiče, kteří jsou k vyprošťování v rizikových místech způsobilí.

Zdeněk Schwarzfoto: Právo/Petr Hloušek

Velitel zásahu měl Schwarze zesměšňovat

„Velitel zásahu mě začal před hasiči zesměšňovat. Nutil mě vlézt do té díry, já jsem řekl ne, já tam nejsem potřeba, já nebudu riskovat,“ popsal Schwarz.

Senátorský kandidát se také pustil do ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS) a do jeho mluvčího Tomáše Cikrta. Ti se mimo jiné vyjádřili, že by Schwarzovi, který jako nestraník kandiduje za ODS, voliči neměli dát hlas.

Plakát Zdeňka Schwarze, který za ODS kandiduje jako nestraník. foto: Právo/Oldřich Danda

Dohady s ministerstvem zdravotnictví

„Považuji to za zásadní politické selhání, udivuje mě to. Jestli někdo škodí ODS a pražské ODS, tak je to pan ministr a pan Cikrt, oba by měli odstoupit,“ uvedl Schwarz pro Právo. Cikrt reagoval: „Já se této výzvě od srdce směji. S touto výzvou si asi moc nepomůže."

První, kdo mediální přestřelkou začal, byl podle mluvčího právě šéf pražské záchranky, který ministerstvo kritizoval mimo jiné za snahu privatizovat fakultní nemocnice. Podle Cikrta takový záměr Julínkův úřad nikdy neměl.

Mluvčí zdůraznil, že ministr v žádném případě rezignovat nehodlá. „Určitě nebude odstupovat podle toho, co mu doporučí nečlen ODS a příležitostný kandidát za tuto stranu do Senátu,“ dodal pro Právo Cikrt.

Reklama

Výběr článků

Načítám