Hlavní obsah

Paroubek žádá garanci vkladů v bankách, podle Topolánka šíří paniku

Novinky, toh, jov
PRAHA

Vláda by měla garantovat v plné výši veškeré vklady tuzemských bankách, tvrdí ve svém úterním prohlášením předseda ČSSD Jiří Paroubek. Podle něj je prý jinak ohrožena likvidita tuzemských finančních institucí. Do Paroubka se opřel kvůli výrokům k finanční krizi premiér Mirek Topolánek (ODS). Šéf ČSSD se podle něj před volbami neštítí vůbec ničeho, jeho výroky označil za šíření poplašné zprávy.

Článek

"ČSSD nijak nezpochybňuje ujištění České národní banky, že tuzemské banky jsou zdravé. Vláda by však měla dát garanci za soukromé vklady,“ tvrdí Jiří Paroubek v prohlášení. Podle něj by se totiž česká vláda měla zachovat stejně, jako například Dánsko či Německo.

Podle Paroubka je bez garancí ohrožena likvidita tuzemských bank. Velcí soukromí vkladatelé by totiž mohli své peníze přesunout právě například do Německa.

"Vklady v českých bankách jsou totiž dosud garantovány do výše 25 tisíc eur (cca 625 tisíc korun). U menších vkladatelů zase hrozí, že své prostředky nebudou svěřovat bankovním institucím a ponechají si je 'doma v hotovosti', což by mohlo negativně ovlivnit likviditu českých bank,“ vysvětlil předseda sociální demokracie.

V souvislosti s finanční krizí ministři financí EU v úterý doporučili zvýšit záruku za vklady na 50 000 eur (zhruba 1,25 miliónu korun). Ministr financí Miroslav Kalousek toto zvýšení vládě navrhne. V ČR je nyní výše záruky 25 000 eur.

Premiér: Nechová se jako slušný člověk

Předseda vlády Topolánek se do Paroubka kvůli jeho alarmujícím výrokům na téma finanční krize na světových trzích a její vliv na ČR, které pronesl v posledních dnech, ostře pustil.

"Paroubek se před volbami neštítí vůbec ničeho, ani vědomého poškozování ČR a jejích občanů. Nechová se ani jako ekonom ani jako národohospodář ani jako slušný člověk," sdělil Topolánek Novinkám.

"Jeho výroky posledních dnů se dají charakterizovat jako šíření poplašné zprávy," dodal na adresu šéfa ČSSD premiér. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám