Hlavní obsah

Fotofestival zaujal moderními snímky, otevřenou scénou i svlečenou dívkou

BLATNÁ

Již třetí ročník Blatenského fotofestivalu navštívily stovky lidí a stala se z něj již tradiční kulturní akce jihozápadních Čech s přesahem na celou ČR. Vystavovatelé i účastníci se postarali o několik zajímavých i šokujících zážitků. Pozornost přitahovala například dívka svlečená do plavek přímo mezi vystavenými obrazy - vždyť tématem celé akce byla Žena.

Foto: Jaroslav Kortus, Novinky

Tématem blatenského Fotofestu byla "Žena", ať již oblečená nebo svléknutá.

Článek

Na festivalu vystavoval například jeden z velkých představitelů fotografického uměleckého aktu – Taras Kusčynskij, jehož výstava byla umístěna v Městském muzeu nebo uznávaná fotografka dokumentu Dana Kyndrová či fotografky Věra Stuchelová a Kamila Berndorffová.

Momentka z fotofestivalufoto: Novinky/Jaroslav Kortus

"Pořadatelé záměrně neomezili způsob zpracování fotografií, zachovali však systém výstavních skupin, který se osvědčil v minulých ročnících a který lze stručně vymezit okruhy vystavujících: historické dokumenty a minulá i současná tvorba místních fotografů, klasici české fotografie, výrazní současníci a otevřená scéna, čili dvoudenní výstavní prostor nabídnutý nejen mladým a začínajícím fotografům, ale všem, kteří na dané téma nabízejí soubory menšího rozsahu," ohodnotila festival Ivana Capoušková.

To všechno doplněno blokem besed, přednášek a projekcí většinou komentujících či rozšiřujících vystavené cykly.

Taras Kuscynskyj, Venuse

Návštěvníci fotofestivalu tak měli možnost nahlédnout, jak se postupem doby dramaticky změnily vyjadřovací metody fotografie od podobenek z 19. století, kdy byly v ateliéru před drapérií aranžovány dámy důstojně reprezentující své společenské postavení, přes prvorepublikové rozhýbání modelů, nebo momentky dokumentující život žen v socialismu, ale i systematické, po několik let vznikající ucelené dokumentární cykly, uvedla Capoušková. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám