Hlavní obsah

VIDEO: Srážka vlaků, tělo strojvůdce vyprošťovali 13 hodin

Právo, Novinky, alt, bed

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MORAVIČANY
Aktualizováno

Mezi Moravičany a Mohelnicí se v noci na sobotu srazily dva nákladní vlaky. Strojvůdce jednoho z nich zemřel. Jeden vlak narazil zezadu do druhého a vykolejil. Novinky o tom informoval mluvčí Drážní inspekce Jan Kučera. Mrtvého muže se podařilo vyprostit až v sobotu odpoledne, asi 13 hodin po nehodě. Po 19. hodině byl provoz částečně obnoven.

Foto: Bedřich Novotný, Právo

Dva nákladní vlaky se srazily na páteřní trati vedoucí z Prahy do Olomouce. Strojvedoucí neměl šanci nehodu přežít.

Článek

Nehoda se stala před 02:30 na hlavním železničním tahu mezi Prahou a Olomoucí. Kvůli ní byla doprava na obou kolejích zastavena. "V 19.02 byla trať po jedné z kolejí sníženou rychlostí zprovozněna," sdělil Novinkám Kučera.  Zpoždění vlaků na trati mezi Prahou, Olomoucí a Ostravou ale i tak dosahuje u některých spojů dvě až tři hodiny.

"Oba nákladní vlaky jely ve směru na Olomouc. Jeden z nich narazil do zadní části před ním stojící nákladní soupravy. Ta v danou chvíli stála u vjezdu do stanice Moravičany," sdělil Novinkám mluvčí Českých drah Petr Štáhlavský.

Při srážce vlaků zemřel strojvedoucí

Na místě nehody byl v jedenáct hodiny dopoledne už jen poslední vagón nákladního vozu a do něj vražená lokomotiva poštovního vozu. Uvnitř bylo tělo mrtvého šestačtyřicetiletého strojvůdce, to se hasičům podařilo vyprostit až odpoledne asi po 13 hodinách od nehody.

Strojvedoucí poštovního vlaku při srážce zemřel.

"Při srážce vykolejila lokomotiva a další tři vagóny," řekl Kučera. První z vlaků převážel uhlí, druhý, ten co do něj narazil, byl poštovní expres. V místě se rozsypaly balíky. Přibližnou škodu odhadují odborníci na pět miliónů korun.

Mluvčí společnosti ČD Cargo zajišťující nákladní dopravu ČTK řekla, že nehodu pracovníci jejich společnosti nezavinili. "Rodinu strojvedoucího odškodníme a budeme požadovat náhradu po viníkovi nehody. Nehodu s největší pravděpodobností zavinil výpravčí Českých drah, asi pustil na trať vlak, který tam jet neměl," řekla mluvčí Simona Hradilová.

Srážka nákladních vlaků na trati vedoucí z Prahy do Olomouce.foto: Právo/Bedřich Novotný

Kučera její slova zatím potvrdit nechtěl. Podle něj za nehodou zřejmě stojí lidský faktor, vyloučit se zatím nedá ani technická závada. Upřesnil ale, že nárazová rychlost byla asi 55 kilometrů v hodině, strojvedoucí tak rychlost nepřekročil. "Podle všeho šlo o selhání člověka, nyní se zkoumá míra zavinění pracovníků drah. Podle všeho strojvůdce nepochybil," uvedl Šťáhlavský.

Lidé, kteří chtěli jet z Prahy směrem na Olomouc a Ostravu či naopak, musí počítat s velkým zdržením. V současné době jezdí většina regionálních i dálkových vlaků po trati mezi Zábřehem na Moravě a Olomoucí s tím, že ve vyloučeném úseku jsou cestující přepraveni náhradní autobusovou dopravou. Odklonem přes Brno je vedena menší část spojů, jezdí tudy většinou i rychlovlak Pendolino.

Reklama

Výběr článků

Načítám