Hlavní obsah

Rada potrestala Novu pokutou 100 tisíc za xenofobní reportáž

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání potrestala televizi Nova pokutou 100 tisíc korun za reportáž o Syřanovi Mohamedu Fahedovi, jenž loni v Želešicích u Brna zabil svou ženu. Nova pochybení popírá a obrátí se k soudu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Nova odmítá zaplatit a bude se soudit.

Článek

Podle radních byl zpravodajský příspěvek xenofobní a zavádějícím způsobem vyložil islámské právo. „Reportáž obsahovala prvky xenofobie a islamofobie, a tím mohla vést k nenávisti vůči určité skupině obyvatel,“ uvádí ve svém rozhodnutí vysílací rada.

V klíčové pasáži hovořil reportér o islámském právu šaría, které podle něj umožňuje zabít nevěrnou manželku. Podle radních Nova vzbudila u diváků mylný dojem. „V Sýrii totiž formálně platí evropské právo, a ne právo šaría,“ řekl místopředseda rady Jiří Šenkýř.

Stížnost radě podali zástupci brněnské muslimské obce. Namítají v ní, že dokonce ani šaría neumožňuje svévolné zabíjení žen. „Fahed spáchal zločin i podle islámských zákonů. Bohužel v očích české veřejnosti za to dnes nesou odpovědnost přistěhovalci a muslimové," uvedl Lukáš Lhoťan z Islámské nadace v Brně.

Zločin se stal v dubnu minulého roku. Třicetiletého Syřana už předtím úřady vykázaly kvůli domácímu násilí z bytu, kde žil se svou o deset let starší družkou. I přes zákaz se vrátil domů a ženu ubodal. „U nás v horách, pokud muže žena ponižuje, má právo ji zabít,“ řekl podle brněnského Deníku Fahed před soudem. Za vraždu mu Vrchní soud v Olomouci vyměřil 13,5 roku vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám