Hlavní obsah

Jak se starat o pevný disk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejvíce zanedbávanou komponentou v počítači je pevný disk. Spousta „tunerů“ navyšuje výkon procesoru, dokupuje více operační paměti, nebo vylepšuje chlazení grafické karty. Málokoho však napadne, že nezanedbatelný podíl na rychlosti celé počítačové hraje také pevný disk.

Článek

Pevnému disku výrazně škodí nadbytečné teplo. Součástka neodchází hned, ale plíživě. Doporučujeme proto udržovat počítač vždy v optimální teplotě, například přikoupením dalších ventilátorů do přední pozice počítačové skříně.

Teplota harddisku by se neměla dlouhodobě vyšplhat nad 50 °C (poznáte to podle údajů interních senzorů). Pokud nevíte, jak teplotu zjistit, můžete si stáhnout benchmarkový program HD Tune, který vám hravě o vašem disku prozradí více.

Mimo velkých teplotních změn disku škodí nárazy. Pokud víte, že HDD právě pracuje (signalizuje to kontrolka nebo slyšíte „chrastění“ hlaviček po jeho povrchu), určitě s notebookem, počítačem, ale i externím pevným diskem nijak nemanipulujte.

Rychlost pevného disku může zvýšit také správně provedená defragmentace (roztřídění souborů tak, aby kvůli jejich vyhledání nebo zápisu nemusely hlavičky rejdit po celém disku).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám