Hlavní obsah

Prezident USA podepsal první rozsudek smrti po 51 letech

Novinky, CNN, BBC, rei
WASHINGTON

Americký prezident George Bush v pondělí místního času podepsal rozsudek smrti nad vojákem, kterého odsoudili za vraždu a znásilnění. Stal se tak první hlavou státu, která rozsudek v uplynulých 51 letech podepsala.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident George Bush

Článek

Ronald A. Gray (42), někdejší armádní kuchař, čeká za mřížemi na vykonání trestu od roku 1988. Ve Spojených státech je potřeba, aby trest smrti vynesený vojenským tribunálem podepsal prezident.

„Prezident Bush přijal doporučení armádního úřadu, aby schválil trest smrti pro Ronalda A. Graye,“ prohlásila Bushova mluvčí Dana Perinová s tím, že Bush věří, že trest je spravedlivý.

Gray už byl také civilním soudem odsouzen osmkrát na doživotí poté, co přiznal znásilnění a zabití dvou žen v Severní Karolině. Vojínku Lauru Clayovou zabil v prosinci 1986, Kimberly Rugglesovou, 24letou taxikářku, o měsíc později. Obě ženy byly z arkansaského Fayettevillu.

Rugglesová vykrvácela ze sedmi bodných ran. Clayová byla čtyřikrát střelena z pistole, kterou Gray ukradl. Gray se pokusil znásilnit a zabít také další vojínku. Dvacetiletou Mary Namethovou bodl v kasárnách Fort Bragg v lednu 1987 třikrát do krku.

Jako poslední dosud podepsal vojenský rozsudek smrti prezident Dwight D. Eisenhower v roce 1957. Odsouzený byl popraven o čtyři roky později. Rozsudek však naposledy posuzoval John F. Kennedy, který ho v roce 1962 změnil na doživotí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám