Hlavní obsah

Žena po mozkové příhodě začala mluvit jako kanadský námořník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OTTAWA

Kanadské lékaře mate případ ženy, která po prodělané mozkové příhodě začala mluvit jako kanadský námořník. Případ Kanaďanky Rosemarie Doreové je výjimečný; odborníci sice znají takzvaný syndrom cizího přízvuku, kdy lidé po úrazech či poškození mozku začnou mluvit jinak. Ale vždy jde o jazyk či přízvuk jiné země.

Foto: Profimedia.cz

Doreová nyní vyslovuje s přízvukem typickým pro východní pobřeží Kanady. Ilustrační foto

Článek

Případ padesátileté Doreové lékaři popsali v posledním čísle časopisu Canadian Journal of Neurological Sciences. Podle nich teď mluví pomaleji a slova vyslovuje s přízvukem typickým pro východní pobřeží Kanady.

"Je to fascinující, protože Rosemarie tuto oblast nikdy nenavštívila a nikdy se nesetkala s nikým, kdo by měl podobný přízvuk. Její rodina pochází z Irska a Dánska a nikdo z jejích rodičů nikdy nežil jinde než jižně od Ontaria," říká profesor Alexandre Sevigny.

Případy syndromu cizího přízvuku jsou vzácné, a proto přitahují pozornost médií. V roce 2004 zaznamenala příběh šedesátileté Britky Lyndy Walkerové, která po mrtvici začala mluvit s jamajským přízvukem.

V roce 1999 se u Američanky Tiffany Robertsové objevil silný anglický přízvuk, které podle britských novin nejvíc ze všeho připomínal Lízu Doolittleovou, hlavní postavu muzikálu My Fair Lady. A v září loňského roku se po dvou dnech v kómatu "zázračně" naučil anglicky osmnáctiletý český plochodrážník Matěj Kůs, který do té doby dal dohromady sotva pár anglických slov.

Reklama

Výběr článků

Načítám