Hlavní obsah

Zemřel zpěvák Karel Hála

Novinky, ČTK, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve věku 74 let zemřel zpěvák Karel Hála. V populární hudbě působil od 50. let 20. století a byl považován za jednoho z nejlepších českých swingařů.

Zemřel swingař Karel HálaVideo: ČTK

 
Článek

Podle deníku Aha! interpret hitů Dej mi pár okovů či Hádej, Matyldo zemřel 6. července v nemocnici Na Homolce poté, co si doma při pádu ze schodů přivodil těžké zranění lebky. Před několika lety zpěvák prodělal operaci šedého zákalu a kýly. Poslední dobou se společenského života už neúčastnil, raději odpočíval na své zahrádce.

„Zůstává po něm velká stopa, měl ojedinělý styl. Bude nám moc chybět,“ řekl Hálův kolega, jazzman Laďa Kerndl.

S Karlem Gottem při oslavě Hálových sedmdesátin foto: ČTK/Jiří Gabriel

Karel Hála vystudoval pražskou konzervatoř a začínal jako muzikálový a operetní zpěvák v Armádní opeře. Působil také v pražském Divadle ABC a Rokoko.

Zahrál si několik menších rolí v českých filmech, v některých i zpíval. Šlo o snímky Kdyby tisíc klarinetů, Noc na Karlštejně, Světáci, Nebeští jezdci, Píseň pro Rudolfa III. a po revoluci Non plus ultras.

Laďka Kozderková a Karel Hála zpívají píseň Říční proud na Děčínské kotvě (1970).foto: ČTK/Holan Oldřich

Hála spolupracoval s mnoha českými orchestry včetně Orchestru Karla Vlacha a Karla Krautgartnera. Vydal desítky desek. Noblesní zpěvák, typický dokonale holou hlavou a dobře padnoucím oblekem, se dlouhodobě těšil velké popularitě především mezi starší generací. Vždyť také doba jeho největších úspěchů spadá na přelom 60. a 70. let.

K rozhodnutí prodat pražskou vilu a odstěhovat se do kokořínských lesů přivedlo Hálu počátkem 90. let zjištění, že pro zpěváky jeho ražení je stále méně práce. Byl zvyklý spolu s Yvettou Simonovou a Milanem Chladilem zpívat každodenně s velkými orchestry a objíždět stovky akcí. "Dát dohromady velkou kapelu stojí peníze a organizátoři koncertů se zřejmě bojí, že bych nepřitáhl dostatek publika, aby se jim to vyplatilo," řekl v jednom z rozhovorů. A dodal, že objíždění koncertů od Šumavy k Tatrám si za 47 let zpívání užil dost a chce mít klid.

Karel Hála s manželkou Irenou (1991) foto: ČTK/Dostál Dušan

Říkával, že nejlepší školu dostal v orchestrech, kde začínal - u Karla Krautgartnera a u Karla Vlacha, kde byli vynikající hráči, třeba trumpetisté jako Richard Kubernát, Jiří Jelínek či Ivo Preis. "Učili mne swingovému frázování, práci s českým textem, což byl největší problém. A ještě jsme při tom zažili spousty legrace."

Jeho hlasový rozsah mu umožnil překračovat obvyklý repertoár, neomezovat se pouze na swing, ale i úspěšně "zabrousit" do odlišných stylů.

Gott: Odešla velká legenda

Zpěvák Milan Drobný ho označil za svého swingového učitele. "Když jsem působil s Karlem Gottem v kavárně Vltava, on už měl hit Ona je krásná. Později jsme spolu vystupovali na mnoha koncertech a loni moje produkční společnost zajišťovala poslední Karlovo vystoupení. Pak už vystupovat nechtěl, plánoval si užívat života penzisty," uvedl Drobný.

Zpěvák Karel Gott uvedl, že jej s Hálou pojilo velké přátelství a vzájemná úcta. "Odešla velká legenda, vážený člověk nejen mezi publikem, ale i v muzikantském světě," řekl Gott, který mimo jiné na začátku své kariéry spolupracoval s Hálou v divadle Apollo.

Karel Hála

Zpěváka Pavla Bobka zpráva o úmrtí Hály šokovala. "Nejsem nyní schopen slova," reagoval. Podobně se vyjádřil i jazzový zpěvák Laďa Kerndl. "Dozvěděl jsem se to dnes ráno, je to pro nás velká ztráta," řekl.

Podle hudebního publicisty a dramaturga festivalu Pražské jaro Antonína Matznera byl Hála "swingař par excelence". "Měl krásně osobitý témbr hlasu a perfektní frázování, které by mu vlastně všichni zpěváci dnešních generací mohli závidět. V neposlední řadě to byl člověk, který se nechodil smát do sklepa a na takového, který nikdy žádnou legraci nepokazil, budou určitě vzpomínat všichni fandové dobré muziky," řekl Matzner.

S úctou a obdivem vzpomíná na Hálu i zpěvačka Helena Vondráčková. "Byl to zpěvák, který byl jeden z mála vynikající v oblasti swingové hudby a takoví lidé se rodí málokdy. Byl i ohromně vtipný člověk," řekla.

Reklama

Výběr článků

Načítám